Onești: momente de înnoire sufletească la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”
Iată, acum este timpul potrivit!
Miercuri, 13 februarie 2013, fiind Miercurea Cenușii și prima zi a Postului Mare, Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” din Onești s-a bucurat de prezența părintelui Cristinel Fodor, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic “Sfântul Iosif” din Iași, care, la invitația părintelui Cristinel Ghiurca, directorul liceului, a ținut o meditație prin care ne-a introdus în timpul liturgic al Postului Mare și ne-a ajutat să conștientizăm necesitatea reînnoirii sufletești, a convertirii inimii, a întoarcerii la Dumnezeu.
Pe lângă activitățile educative școlare și extracurriculare, elevii liceului teologic participă și la activitățile spirituale celebrate în “timpurile forte”, în sărbătorile și solemnitățile din timpul săptămânii, în scopul formării unei conștiințe etice după modelul Evangheliei.
Astfel, în Miercurea Cenușii, la ora 10,15, după ce toți elevii școlii s-au adunat în cripta sanctuarului “Fericitul Ieremia” și l-au invocat pe Duhul Sfânt, momentul cu caracter penitențial a început printr-o reflecție ținută de pr. Cristinel Fodor, cu tema “Anticipând ispita”, în care a explicat sensul negativ și cel pozitiv al ispitei, diferența dintre ispită și încercare. “În spatele oricărei ispite este diavolul, pe când în spatele oricărei încercări este Dumnezeu, dar ambele au același scop: testarea noastră ca și credincioși înaintea lui Dumnezeu”.
A urmat apoi recitarea sfântului Rozariu, timp în care patru preoți au stat la dispoziția elevilor și a profesorilor pentru spovadă.
La ora 11,30 a început sfânta Liturghie prezidată de pr. Cristinel Ghiurca, alături de care a concelebrat pr. Cristinel Fodor care, la predică, a vorbit despre prietenie și despre prietenii de care trebuie să ne ferim (bârfitorii, necumpătații, prietenii de vreme bună, lingușitorii etc). “Dacă în sistemul tău de valori intră oamenii care sunt copiii lui Dumnezeu și ai vrea să fii un om spiritual, un om cult, un om cu bune maniere, atunci trebuie ca astfel de oameni să îți cauți ca prieteni”. În cadrul sfintei Liturghii a avut loc și ritul binecuvântării și impunerii cenușii, simbol al austerității pe drumul spiritual, și care ne amintește, totodată, că suntem pământ și în pământ ne vom întoarce.
La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele director i-a mulțumit părintelui Cristinel Fodor pentru cuvintele profunde și pline de învățătură, invitându-l să ne fie alături și în alte momente de fraternitate creștină și de formare și creștere spirituală.
Cu toții ne-am retras, lăsându-l pe Dumnezeu să lucreze în viața noastră, pentru că numai El ne dă puterea să o luăm de la capăt și să realizăm convertirea în viața de zi cu zi.
Prof. Monica Grosu