ONEȘTI: CURS DE FORMARE PERMANENTĂ

ONEȘTI: CURS DE FORMARE PERMANENTĂ

Frații capucini din România au participat în perioada 9-11 februarie 2022 la un curs de formare permanentă în conventul „Fericitul Ieremia” din Onești, avându-l ca relator pe fr. Tomasz Protasiewicz OFMCap, frate capucin al Provinciei de Cracovia (Polonia) și maestru de novici. Tema cursului a fost: „Formarea permanentă în Ordinul Fraților Minori Capucini”.

Cursul s-a deschis miercuri, 9 februarie cu prima meditație, prin care am fost introduși în înțelegerea formării. S-a pornit de la Dumnezeu care ne-a creat și care mai apoi, prin diferite mijloace, continuă să ne formeze, adică să ne facă asemănători cu fiul său Isus Cristos, aceasta fiind finalitatea formării. Formarea cuprinde toată persoana, pentru toată viața. Pentru ca această transformare să aibă loc, ni se cere, să fim docili la glasul lui Dumnezeu, care ne vine în întâmpinare prin Cuvântul său din Sfânta Scriptură, prin Regula și Testamentul Sfântului Francisc, prin Constituțiile ordinului nostru, prin documentul de formare prezentat, Ratio formationis, dar și prin superiori și prin părintele spiritual.

Formarea permanentă, care durează toată viața și cuprinde toată persoana, presupune ca fratele să fie deschis la a se lăsa condus de un părinte spiritual, îl poate ajuta să-și cunoască atât rănile pe care le are, dar și darurile cu care este înzestrat, pentru ca să-l poată urma cu toată persoana pe Cristos.

După ce am fost introduși în înțelegerea formării permanente, fratele Tomasz ne-a prezentat documentul Ratio formationis, promulgat pe 8 decembrie 2019. Acest document este in instrument propus de ordin atât pentru formarea permanentă cât și pentru formarea inițială. Textul este mai mult carismatic decât juridic și are un caracter franciscan, identificând în manieră clară conținuturile esențiale ale carismei noastre.

Cursul de formare permanentă s-a încheiat vineri, 11 februarie, când, după ultima conferință, a avut loc împărtășirea, moment în care fiecare frate a spus ceea ce l-a impresionat și care este mesajul cu care se întoarce de la acest curs de formare. Acest moment a fost urmat de o agapă fraternă, după care frații s-au întors în conventurile lor, încărcați spiritual și entuziasmați de acest timp de har petrecut împreună.

fr. Adrian Benchea-Joca OFMCap.

Album foto: ONEȘTI: CURS DE FORMARE PERMANENTĂ

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.