Oneşti: Aniversarea nașterii pentru cer a fericitului Ieremia Valahul

Oneşti: Aniversarea nașterii pentru cer a fericitului Ieremia Valahul

Diversele celebrări care adună la sanctuarul “Fericitul Ieremia” din Oneşti pe cinstitorii acestui prim fericit român în diverse perioade ale anului (5 martie – comemorarea morții sale, 8 mai – sărbătoarea liturgică a hramului, 30 octombrie – aniversarea înălţării sale la cinstea altarelor) au ca scop menținerea vie a exemplului pe care umilul călugăr capucin ni l-a lăsat ca moștenire prețioasă: slujirea lui Dumnezeu în aproapele nostru

Fratele Ieremia Valahul a trăit între 20 iunie 1556 şi 5 martie 1625.

Tema aleasă pentru celebrările ocazionate de aniversarea nașterii sale pentru cer din acest an 2024 au fost inspirate de motoul planului pastoral 2022-2025 al Diecezei noastre de Iaşi: „Uniți în familia lui Dumnezeu, trăim bucuria evangheliei!”, adică de a ne lăsa călăuziți de exemplul fericitului nostru pentru a merge împreună ca familie, ca Biserică şi ca societate, pentru a face astfel posibilă schimbarea atât de dorită în viața noastră, a familiei noastre, a societății în care trăim.

Ne-a ajutat în acest triduum de pregătire la această sărbătoare a comemorării morții Fericitului Ieremia fratele Alois Ciuraru OFM Cap., guardian al Conventului Padre Pio din Roman care ne-a vorbit despre “Fericitul Ieremia și Familia”.

Marţi, 5 martie 2024, în cuvântul de învăţătură de la sfânta Liturghie de oferire a uleiului pentru candela de veghe ce arde în permanenţă lângă moaştele fericitului Ieremia, pr. Daniel Lucaci OFM Conv., păstorul Parohiei „Nasterea Sfintei Fecioare Maria” din Hălăucești, a scos în evidenţă necesitatea de a deveni cu toţii lumină unii pentru alţii, aşa cum a fost şi cel pe care l-am ales ca model şi exemplu de viaţă. Această sfântă liturghie a fost prezidată de Pr. Gheorghe Cojocaru, paroh de Onești și decan de Trotuș.

La sfârşitul celebrării, Lucian-Iosif Dumea, rectorul sanctuarului, a mulţumit parohului și comunității din Hălăucești pentru jertfa făcută, părintelui decan pentru prezidare, preoţilor prezenţi (peste 25) pentru exemplul lor de comuniune, corului sanctuarului condus de Mihăiță și Cristina pentru cântările alese ce ne-au încântat sufletele şi ne-au însoţit rugăciunile înălțate Domnului, echipei ErcisFM și Angelus TV, binefăcătorilor și voluntarelor pentru ajutorul acordat.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat la ora 18.30 printr-o sfântă Liturghie de mulțumire, prezidată de fr. Leon Budău, prin care frații i-au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra poporului nostru prin mijlocirea fericitului Ieremia.

Fr. Paul Daniel Coman OFM Cap.

Album foto:Oneşti: Aniversarea nașterii pentru cer a fericitului Ieremia Valahul

***