Onești: Aniversarea beatificării fericitului Ieremia

Aniversarea beatificării fericitului Ieremia

Vineri, 30 octombrie, cu ocazia împlinirii a 37 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia  (30 octombrie 1983), a avut loc o celebrare comemorativă în sanctuarul diecezan din Onești dedicat fericitului călugăr capucin. Liturghia a fost prezidată de episcopul de Iași, PS Iosif Păuleț.

Au concelebrat alături de episcopul diecezei, părintele Leon Budău, custode al fraților capucini, părintele Damian Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial al fraților conventuali, părintele Gheorghe Cojocaru, parohul locului și decan de Onești, precum și alți douăzeci de preoți. De asemenea, au participat credincioși și persoane consacrate din Onești și din împrejurimi, precum și frați capucini din diferite zone ale țării.

Părintele Vasile Petrișor, în omilia de la liturghia comemorativă, a arătat că Biserica, declarându-l pe fratele Ieremia fericit, îl propune ca model de urmat tuturor credincioșilor. Societatea noastră, mai ales în acest timp de încercare provocat de pandemie, are nevoie de oameni care să urmeze exemplul fericitului Ieremia, prin iubire, prin fapte de caritate.

PS Iosif Păuleț a ținut mult ca liturghia să se încheie cu binecuvântarea dată cu relicva fericitului Ieremia, urmată de devoțiunea la fericitul Ieremia. În cuvântul de la finalul celebrării, episcopul de Iași și-a exprimat dorința de a-l vedea pe fericitul Ieremia declarat sfânt cât mai curând. În acest sens, PS Iosif Păuleț i-a încurajat cu mult entuziasm pe credincioșii prezenți să nu ezite să ceară de la Dumnezeu minuni prin mijlocirea fericitului moldovean, mai ales acolo unde oamenii, medicii, nu mai pot face nimic.

Fr. Lucian DĂMOC (OFMCap.)

Album foto: Aniversarea beatificării fericitului Ieremia

* * *

La 30 octombrie 1983, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat pe fratele Ieremia Valahul la cinstea altarelor, declarându-l „fericit”, în cadrul unei ceremonii solemne care a avut loc în Piaţa „Sfântul Petru” din Roma. Cu acest prilej, papa l-a numit pe Ieremia „un fiu al României, a acelei nobile naţiuni care poartă în limbă şi în nume amprenta Romei […] Declararea ca fericit a acestui slujitor fidel al Domnului, după trei secole de tăcere misterioasă – a continuat Sfântul Părinte – este rezervată zilelor noastre marcate de o preocupare continuă, la nivel internaţional, pentru ecumenism şi solidaritate între popoare. Fericitul Ieremia Valahul, venind din România în Italia, a unit prin trăirea sa Orientul cu Occidentul, trasând o punte simbolică între popoare şi între Bisericile creştine”.

Apoi Sfântul Părinte a spus în limba română: „Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că aţi cerut să fie aşezată pe candelabru această făclie aprinsă. Voi aţi descoperit mesajul lui şi v-aţi unit în jurul persoanei lui care sintetizează şi exprimă tradiţia voastră creştină şi aspiraţiile voastre. În istoria voastră de două milenii atât de bogată, cu atâtea valori de credinţă, Ieremia este primul român care a fost oficial ridicat la gloria altarelor” (Ioan Paul al II-lea, 30 octombrie 1983).

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.