Oficiul pentru Vocaţii – spre „ţărmul celălalt”

Bacău: Oficiul pentru Vocaţii – spre „ţărmul celălalt”

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, la sediul fraţilor salezieni din Bacău, a avut loc prima întâlnire a colaboratorilor Oficiului pentru Vocaţii al Diecezei de Iaşi. A fost o întâlnire de cunoaştere a membrilor şi de reflecţie a ceea ce înseamnă o pastoraţie vocaţională la nivel diecezan. Ne-am bucurat de prezenţa unor preoţi vicari din diferite decanate, de prezenţa unor persoane consacrate ale ordinelor călugăreşti prezente în dieceză, precum şi de prezenţa unei familii. A fost prezent şi vicarul episcopal responsabil cu Secţiunea Pastoraţie, pr. Daniel Iacobuţ.

Întâlnirea noastră a început cu celebrarea Sfintei Liturghii. În cadrul evangheliei Isus le cerea ucenicilor săi să treacă pe „ţărmul celălalt” (Mc 4,35-41). Între timp, pe mare s-a iscat o furtună care ameninţa cu scufundarea bărcii. Cu toate acestea Isus dormea liniştit în barcă pe când ucenicii se îngrijorau de moarte. În această barcă ne găsim cu toţii, în mod special cei care se preocupă cu animarea vocaţiilor în Biserică. Constatăm tot mai puţine vocaţii, barca Bisericii este tot mai ameninţată de valurile multor curente contrare, tinerii sunt „izbiţi” de multe tentaţii, iar noi, ca animatori vocaţionali (preoţi, persoane consacrate, laici), începem să ne îngrijorăm. Totuşi, avându-l pe Isus în mijlocul nostru, conştienţi că Duhul Sfânt conduce barca noastră, vâslim cu încredere spre „ţărmul celălalt” unde ne aşteaptă cu siguranţă persoane binevoitoare care vor dori să îl urmeze pe Isus.

Această furtună de pe mare cred că este necesară pentru noi ca animatori vocaţionali. Toate valurile contrare ne provoacă să ne schimbăm atitudinea şi modul de a propune tinerilor o anumită cale de urmat în Biserică.

În cadrul intervenţiilor pe care le-au avut cei de la ordinele călugăreşti, am conştientizat că este necesară să existe o dorinţă de reînnoire în Biserică, o reînnoire a modului de a propune, în mod special tinerilor, mesajul evangheliei. Spiritul de paternitate, de fraternitate, de prietenie trebuie să fie prezent atunci când se doreşte o însoţire a tinerilor pe un drum vocaţional.

La această dorinţă de reînnoire trebuie o participare comună, de la preoţi la persoane consacrate şi laici. A colabora pentru a construi o cultură vocaţională. În acest sens Biserica trebuie să ia contact cu realitatea în care trăiesc tinerii pentru ca astfel să îi ajute să ajungă la o sensibilitate religioasă ducând apoi la o implicare mult mai activă din partea lor. Biserica nu trebuie să uite că toată acţiunea ei pastorală este vocaţională de aceea este important ca ea să fie percepută ca o comunitate unde există spiritul comuniunii.

În această dorinţă de reînnoire în cadrul Bisericii este nevoie ca păstorii să acorde o mare importanţă familiilor, locul unde izvorăsc vocaţiile. Familiile trebuie sensibilizate pentru o participare comună la viaţa Bisericii.

Din partea tuturor se cere o implicare cu toată fiinţa. Animatorii vocaţionali trebuie să fie ei înşişi însufleţiţi de vocaţia lor pe care o propun apoi altora ca ideal creştin. Doar astfel, pe „ţărmul celălalt” ne vor aştepta persoane disponibile în a se angaja în Biserică.

Întâlnirea noastră de astăzi ne-a invitat la o reconciliere cu realitatea în care trăim, apoi la a începe să creăm procese (de dialog, de comuniune, de paternitate şi fraternitate) şi mai puţin la a ocupa spaţii (prin impunere, autoritate).

Pentru a anima pastoraţia vocaţională la nivel diecezan, Oficiul pentru Vocaţii îi invită pe toţi animatorii vocaţionali şi pe toţi credincioşii la rugăciune. Este invitaţia lui Isus, aceea de a ne ruga Domnului pentru lucrători în secerişul său (cf. Lc 10,2). Pentru aceasta este nevoie ca animatorii vocaţionali să imprime rugăciuni speciale pe care să le distribuie credincioşilor. De asemenea, se pot face adoraţii pentru noi vocaţii în Biserică. Modele de rugăciuni şi adoraţii vor fi propuse şi de către Oficiu.

Oficiul propune grupurilor de tineri animate de păstorii din parohiile diecezei weekend-uri vocaţionale, adică preoţi, persoane consacrate, familii care vor oferi în faţa tinerilor mărturia lor de slujire în Biserică. De asemenea, se pot organiza zile de reculegere.

Tot pentru însufleţirea vocaţiilor în Biserică se doreşte pregătirea Zilei Mondiale a Vocaţiilor care se celebrează în a patra duminică a Paştelui.

Mulţumesc tuturor colaboratorilor pentru disponibilitatea lor de a se angaja în Biserică pentru o pastoraţie vocaţională organizată şi rodnică. Oficiul pentru Vocaţii îşi arată toată disponibilitatea de a colabora cu fiecare animator vocaţional prezent în dieceza noastră.

Sfânta Fecioară Maria să sprijine cu mijlocirea sa maternă familiile şi comunităţile ecleziale, ca să-i ajute pe adolescenţi şi tineri să răspundă cu generozitate la chemarea Domnului.

Pr. Alexandru Percu
director al Oficiului pentru Vocaţii

Album foto: Bacău: Oficiul pentru Vocaţii – spre „ţărmul celălalt”

Sursa: http://www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.