Papa Francisc marchează prima Zi internațională a fraternității umane
Întâlnirea virtuală și ceremonia de premiere vor fi transmise în streaming, cu traduceri și comentarii în diferite limbi, pe platforma multimedia Vatican News începând cu ora Romei 14.30, fiind difuzat de Vatican Media.
”Această comemorare răspunde la invitația clară adresată de papa Francisc întregii umanități de a construi un prezent de pace prin întâlnirea cu celălalt”, a subliniat cardinalul Miguel Ángel Ayuso Guixot, președintele Consiliului pontifical pentru dialogul inter-religios. ”În octombrie 2020”, a continuat prelatul, ”această invitație a devenit mai explicită prin enciclica papei Fratelli tutti. Aceste întâlniri sunt o formă de realizare a unei prietenii sociale autentice, în spiritul îndemnului adresat de Sfântul Părinte”, a mai spus cardinalul Ayuso Guixot.
Data aleasă pentru Ziua internațională a fraternității umane nu este întâmplătoare. Pe 4 februarie 2019, în cadrul călătoriei apostolice a Sfântului Părinte în Emiratele Arabe Unite, papa Francisc și marele imam al Universității Al-Azhar din Cairo, Ahmad Al-Tayyeb, au semnat ”Documentul asupra fraternității umane pentru pacea mondială și coexistența comună”.
Câteva luni mai târziu, a fost înființat Înaltul Comitet pentru fraternitatea umană, care își propune să traducă aspirațiile Documentului de la Abu Dhabi în angajamente și acțiuni concrete pentru a promova fraternitatea, solidaritatea, respectul și înțelegerea reciprocă. Înaltul Comitet are un proiect de dialog inter-religios, numit ”Casa Familia Abramitică”, un ansamblu de edificii din care urmează să facă parte o sinagogă, o biserică și o moschee, pe insula Saadiyat, la Abu Dhabi. Același Înalt Comitet a constituit un juriu independent care primește candidaturile la ”Premiul Zayed pentru fraternitatea umană”, selecționând câștigătorii a căror muncă s-a distins prin angajarea permanentă în favoarea fraternității umane. Ediția 2021 a acestui Premiu va fi decernată în 4 februarie.
În 21 decembrie 2020, Adunarea generală a Națiunilor Unite, cu unanimitate de voturi, a declarat 4 februarie ”Ziua internațională a fraternității umane”.
”În această fază decisivă din istoria omenirii, ne aflăm la o răscruce: pe de o parte, fraternitatea universală în care omenirea se bucură, iar pe de alta, o sărăcie extremă care va crește suferințele și lipsurile popoarelor”, a subliniat judecătorul Mohamed Mahmoud Abdel Salam, secretarul general al Înaltului Comitet pentru fraternitatea umană, când a prezentat enciclica Fratelli tutti, pe 4 octombrie 2020.
Papa Francisc a îndemnat Sfântul Scaun să participe la comemorarea Zilei internaționale a fraternității umane sub călăuza Consiliului pontifical pentru dialogul inter-religios. În luna ianuarie a anului curent, papa Francisc, în mesajul de însoțire a intenției lunare de rugăciune, intitulat ”În serviciul fraternității umane”, a subliniat importanța de a se concentra asupra a ceea ce este esențial pentru credința tuturor credințelor: adorarea lui Dumnezeu și iubirea de aproapele. ”Fraternitatea ne duce să ne deschidem la Părintele tuturor și să vedem în celălalt un frate, o soră, să împărtășim viața, să ne susținem unii pe alții, să iubim, să cunoaștem”, spunea în mesajul video papa Francisc.
Consiliul pontifical pentru dialogul inter-religios a fost înființat în 1964 de papa Paul al VI-lea cu scopul de a promova legăturile și dialogul dintre Biserica catolică și credincioșii de altă religie. În prezent, acest Consiliu pontifical este condus de un președinte, cardinalul Miguel Ángel Ayuso Guixot. Printre principalele activități, Consiliul pontifical amintit colaborează cu episcopii și Conferințele episcopale în privința chestiunilor legate de dialogul inter-religios: organizează întâlniri de studiu, vizite și conferințe cu liderii celorlalte religii și realizează diverse publicații pentru a promova dialogul între credințe diferite.
Înaltul Comitet pentru fraternitatea umană este alcătuit din diferiți lideri religioși, cercetători și reprezentanți ai culturii care, inspirându-se din Documentul din 2019 asupra fraternității umane pentru pacea mondială și coexistența comună, activează pentru împărtășirea mesajului său de pace și de înțelegere reciprocă. Obiectul lor principal este să concretizeze aspirațiile Documentului asupra fraternității umane și să răspândească valoarea respectului reciproc și al coexistenței pașnice. În prezent, secretarul general al Înaltului Comitet este judecătorul Mohamed Mahmoud Abdel Salam.