Nisiporesti: Hirotoniri intru preotie (29 martie 2008)

În biserica din Nisiporești (jud. Neamț), 16 diaconi franciscani au fost hirotoniți preoți în ziua de sâmbătă, 29 martie 2008, prin impunerea mâinilor și rugăciunea PS Petru Gherghel. Celebrarea a început, la ora 10.30, prin procesiune din casa parohială în noua și măreața biserică.

Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc hirotonirea, a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care i-a și hirotonit pe cei 16 diaconi. Alături de PS Petru au concelebrat: PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, pr. Ubaldo Oliviero, custode provincial al Fraților Minori Capucini, Custodia „Fericitul Ieremia Valahul“ din România, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al Fraților Minori Conventuali, Provincia „Sf. Iosif“ din România, precum și circa 150 de preoți din țară și din străinătate (Franța, Italia, Slovenia, Spania, Turcia).

Sărbătoarea celor 16 diaconi ridicați la treapta Preoției a fost îmbogățită de numărul impresionant de credincioși, care i-au însoțit în rugăciune și cânt. Merită menționată și prezența diferitelor autorități civile locale și județene, printre care s-a numărat: Vlad Marcoci, președintele Consiliului Județean Neamț, Roghin Marius și Gheorghe Ștefan, deputați, precum și Angela Bortoș, primar.

La începutul sfintei Liturghii, pr. Flavian Enășcuț, paroh de Nisiporești, a urat bun venit tuturor celor prezenți la această celebrare de hirotonire, care înseamnă o cinste pentru Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Nisiporești.

De asemenea, la începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a salutat toți credincioșii și în mod deosebit pe ce 16 diaconi candidați la sfânta Preoție, invitându-i pe toți la o rugăciune sinceră de mulțumire pentru vocațiile cu care Domnul binecuvântează Biserica sa.

În cadrul predicii, PS Cornel Damian a subliniat importanța sacramentului preoției în Biserică. Evidențiând mai ales faptul că preotul este un administrator al sacramentelor pe care Cristos le-a încredințat Bisericii, prin urmare preotul lucrează în numele lui Cristos și nu în nume personal. Este important caracterul misionar al preotului, adică implicarea constantă a preotului în proclamarea cuvântului lui Dumnezeu în toată lumea. În această privință, PS Cornel a subliniat caracterul misionar specific franciscanilor. Apoi, PS Cornel, adresându-se credincioșilor, a evidențiat faptul că aceștia trebuie să-i însoțească pe preoți, ajutându-i în misiunea lor mai ales cu rugăciunea. În cele din urmă, PS Cornel le-a urat candidaților la Preoție multă binecuvântare și fidelitate în misiunea pe care o primesc în Biserica lui Cristos.

A urmat apoi ritualul hirotonirii care a cuprins: promisiunile candidaților la Preoție, invocarea mijlocirii tuturor sfinților, impunerea mâinilor, rugăciunea de consacrare, îmbrăcare cu veșmintele preoțești, ungerea palmelor cu sfânta Crismă, înmânarea potirului și a hostiei pentru celebrarea sfintei Liturghii, îmbrățișarea celor nou hirotoniți de către episcop.

După ritualul hirotonirii, a continuat sfânta Liturghie, la încheierea căreia pr. Silvestru Tifan, nou hirotonit, în numele neoprezbiterilor, a adresat un cuvânt de mulțumire lui Dumnezeu, episcopilor, preoților, părinților, binefăcătorilor, studenților de la Institutul Teologic Franciscan din Roman și tuturor celor prezenți.

PS Aurel Percă a adresat un cuvânt de încurajare preoților nou sfințiți, mulțumind Provinciei Franciscane Conventuale și Custodiei Franciscane Capucine pentru tot aportul spiritual și pastoral în Dieceza de Iași și în Biserica universală a lui Cristos.

Înainte de binecuvântarea finală arhierească a Preasfințitului Petru Gherghel, neoprezbiterii au dat binecuvântarea de preoți nou sfințiți tuturor celor prezenți.

Neoprezbiterii sunt:
– din partea Ordinului Fraților Minori Capucini, Custodia „Fericitul Ieremia“ din România:

Fr. Vicențiu Bejan (Galbeni, BC)
Fr. Cristinel Ghiurca (Galbeni, BC)
Fr. Flavian Faraoanu (Galbeni, BC)

– din partea Ordinului Fraților Minori Conventuali, Provincia „Sf. Iosif“ din România:

Fr. Fabian Blaj (Buruienești, NT)
Fr. Lucian-Mihai Bobârnac (București)
Fr. Claudiu Doctoreanu (Bacău)
Fr. Cătălin Fabian (Brusturoasa, BC)
Fr. Francisc-Lucian Ghervase (Bacău)
Fr. Ciprian Iacob (Nisiporești, NT)
Fr. Daniel-Paul Iacob (Mircești, IS)
Fr. Claudiu Mărtișcă (Pildești, NT)
Fr. Virgil Petrișor (Săbăoani, NT)
Fr. Iulian Pișta (Valea Mică, BC)
Fr. Daniel-Cătălin Romila (Huși, VS)
Fr. Silvestru Tifan (Berzunți, BC)
Fr. Cristian-Eugen Valache (Bacău)

„Tot omul să se înfioare, să se cutremure lumea, și cerul să jubileze, când «Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu» (Ioan 11,27), se află pe altar în mâinile preotului. O, ce minunăție și bunăvoință admirabilă ! O, ce smerenie sublimă ! O, ce noblețe smerită: El, Domnul și stăpânul universului, Dumnezeu și Fiu al lui Dumnezeu se coboară până acolo, încât se ascunde pentru mântuirea noastră sub forma simplă a pâinii!“ (Sfântul Francisc de Assisi, în Izvoarele franciscane, nr. 221).

Album foto: Nisiporesti: Hirotoniri intru preotie (29 martie 2008)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.