Mesajul papei la deschiderea Anului Vieții Consacrate

Deschiderea Anului Vieții Consacrate

Duminică, 30 noiembrie 2014, duminica I din Advent, Eminența Sa cardinal João Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, în numele Sfântului Părinte Francisc a celebrat sfânta Liturghie în bazilica vaticană pentru deschiderea Anului Vieții Consacrate.         

Publicăm în continuare mesajul Sfântului Părinte Francisc pe care cardinalul João Braz de Aviz l-a citit înainte de celebrarea euharistică și omilia pe care a rostit-o după proclamarea Evangheliei: 

Iubite surori și iubiți frați consacrați,

Cu mare bucurie mă adresez vouă în această împrejurare așa de semnificativă care este celebrarea euharistică de început al Anului Vieții Consacrate. Aș fi dorit mult să fiu personal prezent printre voi, așa cum deja asigurasem, însă voința lui Dumnezeu a dispus altfel.

Convocând acest An al Vieții Consacrate, la cincizeci de ani de la promulgarea decretului conciliar Perfectae caritatis despre reînnoirea vieții călugărești, am voit înainte de toate să repropun întregii Biserici frumusețea și prețiozitatea acestei forme speciale de sequela Christi, reprezentată de voi toți care ați decis să lăsați toate pentru a-l imita pe Cristos mai îndeaproape prin practicarea sfaturilor evanghelice. Printr-o multitudine de inițiative care vor fi realizate în lunile următoare aici la Roma cât și în orice parte a lumii, luminoasa voastră mărturie de viață va fi ca o făclie pusă în sfeșnic pentru a dărui lumină și căldură întregului popor al lui Dumnezeu. Așadar reînnoiesc și vouă celor prezenți aici invitația urgentă pe care am adresat-o în urmă cu un an superiorilor generali: treziți lumea, luminați-o cu mărturia voastră profetică și împotriva curentului!     

Cum veți putea realiza această invitație, nu numai în acest An special dedicat vouă, ci întotdeauna? Vă indic trei cuvinte programatice.  

Fiind bucuroși! Arătați tuturor că a-l urma pe Cristos și a pune în practică Evanghelia sa umple inima voastră de fericire. Contagiați cu această bucurie pe cel care se apropie de voi și atunci atâtea persoane vă vor întreba care este motivul și vor simți dorința de a împărtăși cu voi splendida și entuziasmanta aventură evanghelică.   

Fiind curajoși! Cine se simte iubit de Domnul știe să-și pună în El încredere deplină. Așa au făcut fondatorii și fondatoarele voștri, deschizând căi noi de slujire a Împărăției lui Dumnezeu. Cu forța Duhului Sfânt care vă însoțește, mergeți pe drumurile lumii și arătați puterea inovatoare a Evangheliei care, dacă este pusă în practică, realizează și astăzi minunății și poate da răspuns la toate întrebările omului.           

Fiind femei și bărbați ai comuniunii! Bine înrădăcinați în comuniunea personală cu Dumnezeu, pe care l-ați ales ca porro unum (cf. Lc 10,42) al existenței voastre, fiți neobosiți constructori de fraternitate, înainte de toate practicând între voi legea evanghelică a iubirii reciproce și apoi cu toți, în special cu cei mai săraci. Arătați că fraternitatea universală nu este o utopie, ci însuși visul lui Isus pentru întreaga omenire.        

Iubite consacrate și iubiți consacrați, mulțumesc pentru că ați venit aici astăzi ca să începeți solemn Anul Vieții Consacrate. Mulțumesc și cardinalului João Braz de Aviz, prefect al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, ce prezidează în numele meu Euharistia. Așa cum vreau să exprim recunoștința mea monseniorului José Carballo și tuturor componenților dicasterului, care cu generozitate lucrează pentru buna reușită a evenimentelor prevăzute în acest An.     

În timp ce încredințez Fecioarei Maria, fiica preaiubită a Tatălui, îmbrăcată de Duhul Sfânt cu toate darurile de har și modelul vostru suprem, Anul Vieții Consacrate care începe astăzi, vă însoțesc cu rugăciunea mea și cu plăcere împart asupra voastră celor prezenți aici Binecuvântarea mea Apostolică.

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Sursă: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.