Manresa beatificarea a trei capucini catalani

Manresa beatificarea a trei capucini catalani

Martiri ai persecuţiei religioase

de Carlo Calloni
postulator general al Fraţilor Minori Capucini

Climatul ostil Bisericii şi episoade de persecuţie au existat în Spania deja începând de la începuturile anilor ’30 în regiunea Asturia. Însă cu izbucnirea războiului civil, persecuţia împotriva Bisericii a devenit în ţară mai amplă, sistematică şi feroce.

La Manresa, în Catalonia, după 18 iulie 1936, persecuţia împotriva preoţilor, călugărilor, călugăriţelor, laicilor, a avut un început sângeros. După patru zile, la 22 iulie 1936 şi cu puţine zile înainte de uciderea celor trei fraţi capucini Benet de Santa Coloma de Gramenet, Josep Oriol da Barcellona şi Dom?nec da Sant Pere de Ruidebitllets – care vor fi beatificaţi sâmbătă, 6 noiembrie, la ora 11.00, în Bazilica „Santa Maria de la Seu”, la Manresa, de cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Congregaţiei Cauzelor Sfinţilor, care-l reprezintă pe papa Francisc – conventul lor a fost ocupat, devastat şi incendiat de miliţienii marxişti şi anarhici. Constrânşi să se refugieze la rude şi prieteni, cei trei fraţi capucini, în date diferite şi în circumstanţe asemănătoare, au fost sechestraţi, torturaţi şi asasinaţi fără niciun proces.

Primul (înainte de voturi Josep Domènec i Bonet) s-a născut în satul Santa Coloma de Gramenet la 6 septembrie 1892 şi a făcut Prima Împărtăşanie la 30 mai 1903. Simţind chemarea la preoţie în 1903 a intrat în seminarul mic din Barcelona. După câţiva ani vocaţia sa s-a definit mai bine ca o chemare la viaţa călugărească motiv pentru care a îmbrăcat rasa capucină la 18 februarie 1909 în noviciatul Provinciei Barcelona din Arenys de Mar şi a depus primele voturi la 20 februarie 1910. A depus voturile solemne în conventul din Sarriá (Barcelona) la 23 februarie 1913 şi a fost hirotonit preot la 29 mai 1915.

A trăit în cele două case de formare din Igualada şi din Manresa, angajându-se de asemenea în slujirea predicării. La 6 august 1936 a fost capturat de miliţienii care voiau ca să înjure, dar el a refuzat. Dus într-un loc aproape de Manresa numit La Culla, a fost măcelărit.

Josep Oriol (înainte de voturi: Jaume Barjau Martí) s-a născut la Barcelona la 25 iulie 1891. Familia era foarte creştină şi înstărită. A primit Botezul la 28 iulie 1891 şi la 7 iunie 1892 a primit sacramentul Mirului. A făcut Prima Împărtăşanie la nouă ani. Din iniţiativa fratelui său a intrat în seminarul din Barcelona, dar n-a trecut examenele din primul an; de aceea a încercat să înveţe o meserie. Simţind atracţie puternică pentru viaţa capucină, la 21 octombrie 1906 a început noviciatul, continuând după aceea formarea în conventul din Igualada şi apoi în cel din Olot şi din Sarrriá la Barcelona. A depus voturile solemne la 15 august 1911 şi a fost hirotonit preot la 29 mai 1915. A predat liturgie, ebraică şi istorie ecleziastică în colegiul teologic din Sarriá. În 1925 a fost destinat la conventul din Manresa şi aici s-a dedicat predicării, slujirii Spovezii şi direcţiunii spirituale.

La 24 iulie 1936, în timp ce ducea Împărtăşania unei surori clarise, a fost găsit şi arestat de miliţieni. În aceeaşi seară a fost dus în afara oraşului Manresa, a fost ucis cu gloanţe de pistol.

Dom?nec da Sant Pere de Ruidebitllets (înainte de voturi: Joan Romeu Candadell) s-a născut la 11 decembrie 1882 dintr-o familie de ţărani. A primit Botezul la 17 decembrie 1882 şi a fost miruit la 23 iulie acelaşi an. A făcut primele studii în şcoala din sat, însă parohul, văzând în el germenii vocaţiei, l-a pregătit pentru intrarea în seminarul din Barcelona. Intrând acolo în 1897, a dus la îndeplinire cu succes studiile filozofico-teologice şi a fost hirotonit preot la 25 mai 1907. Însă îl atrăgea viaţa călugărească franciscană şi în anul următor, la 3 octombrie 1908, a intrat în noviciatul capucinilor. A depus voturile temporare la 4 octombrie 1909 şi cele solemne la 4 octombrie 1912. În timpul perioadei de formare iniţială s-a dedicat cu rod predicării şi slujirii Spovezii. În 1913, a mers misionar în Costa Rica şi Nicaragua, întorcându-se în Catalonia în 1930. A fost desemnat mai întâi la conventul din Sarriá, apoi la cel din Arenys de Mar şi în sfârşit la cel din Manresa.

În noaptea de 27 iulie 1936, în timp ce se muta dintr-un loc în altul pentru siguranţă mai mare, a fost arestat, bătut, torturat şi împuşcat în afara oraşului Manresa.

Ritul de beatificare este mărturia vie a credinţei celor trei noi fericiţi, care spune şi astăzi Bisericii şi lumii necesitatea puternică şi exigenţa vie a unei vestiri a Evangheliei şi a unei evanghelizări care să ajungă şi la realităţile mai dificile şi complexe. Fidelitatea faţă de Evanghelia lui Cristos şi faţă de propria stare de consacraţi a permis noilor fericiţi să fie acea sămânţă care, căzând în pământ, aduce mult rod.

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa: http://www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.