30 OCTOMBRIE, ANIVERSAREA BEATIFICARII FERICITULUI IEREMIA VALAHUL

30 OCTOMBRIE, ANIVERSAREA BEATIFICARII FERICITULUI IEREMIA VALAHUL

„Ne întrebăm dacă fratele Ieremia a fost trimis de Providența divină la Napoli pentru a se sfinți sau pentru a-i sfinți pe alții. Pentru a se sfinți, ar fi fost îndeajuns să trăiască la școala părinților săi, în familia sa, care a fost o oază de viață creștină autentică și de iubire generoasă față de cei săraci. Însă Domnul a vrut aceasta în mod clar, l-a condus de mână la Napoli, pentru a sfinți cetatea prin exemplul său și să-l binecuvânteze prin harurile pe care i le dăruise din plin.( fr. Felice D’Onofrio, OFM Cap)

În ziua de 30 octombrie 2021, frații capucini din România au sărbătorit, printr-o sfântă liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop  emerit de Iași, împlinirea a 38 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul, fiu al plaiurilor moldave. Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă și un triduum solemn. Predicile din aceste trei zile de triduum au fost ţinute de fr. Eugen Giurgică, OFMCap., având ca temă: „Familia Fericitului Ieremia, un model de urmat pentru zilele noastre”.

Celebrarea, la care au participat numeroși cinstitori ai Fericitului Ieremia, și la care au concelebrat circa 25 de preoți, a fost deschisă de o procesiune solemnă de la mănăstirea fraților capucini la biserica superioară a Sanctuarului „Fericitul Ieremia”. După salutul inițial al PS Petru Gherghel, fr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din Romănia, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor aflați în sanctuar cât și celor care erau alături prin intermediul mijloacelor de comunicare online.

În cuvântul său de învățătură, fr. Eugen Giugică a insistat asupra trăsăturilor biografice și sufletești ale Fericitului Ieremia, trăsături care l-au caracterizat, format și întărit pe concetățeanul nostru în formarea sa ca om, ca frate, ca sfânt. Fr. Eugen a scos în evidență, de asemenea, că aceste trăsături caracteristice i-au fost sădite în suflet de către familia sa, mai ales de către mama sa, Margareta.

La sfârșit, fr. Ciprian Vacaru, rectorul sanctuarului, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră prin mijlocirea fericitului Ieremia, a mulțumit preoților prezenți, pelerinilor veniți, care au apelat cu încredere la mijlocirea acestui sfânt mijlocitor, cinstitorilor fericitului Ieremia din Onești și din localitățile învecinate, corului și tuturor acelora care s-au implicat, într-un fel sau altul la buna reușită a acestei sărbători. Sfânta Jertfă a fost însuflețită prin cântările liturgice ale corului Pax et Bonum, cor care anul acesta a împlinit 10 ani de la nașterea sa.

Ziua sărbătorii s-a încheiat la ora 18.30 printr-o Sfântă Liturghie de mulțumire, prin care Custodele Fraților Capucini din Romania, fr. Leon Budău, alături de confrații capucini veniți din toate conventele, a adus laudă lui Dumnezeu pentru darul Fericitului Ieremia și pentru toți binefăcătorii Sanctuarului și al fraților capucini.

Pace și Bine!

Fr. Octavian Vacaru OFMCap.

Album foto: 30 OCTOMBRIE, ANIVERSAREA BEATIFICARII FERICITULUI IEREMIA VALAHUL

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.