Liceul Teologic „Fericitul Ieremia” la Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici (17 mai 2014)

Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Sâmbătă, 17 mai 2014, elevii seminariști ai liceului nostru, însoțiți de formatorii lor  și de câțiva profesori, au pornit la Iași pentru a participa la Liturghia de beatificare a Episcopului martir Anton Durcovici. Cu bucurie în suflet, în același timp și pentru același scop, au pornit la drum și frații capucini, în frunte cu pr. custode, Leon Budău, și cu pr. Cristinel Ghiurca, directorul liceului, dar și o parte dintre elevii externi, cu mijloacele de transport din parohiile de proveniență.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de cardinalul Angelo Amato, trimisul special al Papei, alături de care au concelebrat douăzeci și cinci de episcopi și câteva sute de preoți, cu participarea a zeci de mii de credincioși din toate zonele țării, dar și din străinătate. 

În cadrul ritului beatificării, în prezența Bisericii vizibile universale și locale, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a adresat cardinalului Angelo Amato cererea ca venerabilul slujitor al lui Dumnezeu, episcopul martir Anton Durcovici, să fie ridicat la cinstea altarelor ca fericit. Cardinalul a răspuns cererii prin citirea decretului de beatificare, semnat de Sfântul Părinte papa Francisc, prin care i-au fost recunoscute meritele de fericit. A fost dezvelită icoana cu chipul episcopului, iar poporul lui Dumnezeu a aclamat Amin, adică așa să fie. Corul a intonat apoi un imn dedicat noului fericit, după care a fost adusă la altar relicva fericitului Anton Durcovici, ritul beatificării încheindu-se cu mulțumirea adusă lui Dumnezeu de păstorul Bisericii noastre locale pentru darul beatificării. Sfânta Liturghie a continuat cu imnul Gloria și cu cele două mari momente: Liturgia Cuvântului și Liturgia Euharistică. 

În cadrul omiliei, cardinalul Angelo Amato a evidențiat personalitatea episcopului Anton Durcovici, martiriul și credința sa puternică. Ziua lui va fi înscrisă în calendar și celebrată la 10 decembrie, dată la care s-a ridicat la cer. La sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit episcopilor, preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor din țară și din străinătate, autorităților civile și celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului. Episcopul Anton Durcovici este al cincilea fericit al Bisericii Catolice din România, primul fiind fericitul Ieremia Valahul, patronul spiritual al liceului nostru. 

După încheierea celebrării, elevii seminariști au vizitat Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou, iar apoi, în drum spre casă, au făcut un popas la Conventul “Padre Pio” al fraților capucini de la Roman.

Fr. Mihail Vacaru, O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.