Iași – Beatificarea episcopului martir Anton Durcovivi (17 mai 2014)

Beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

Liturghia de beatificare episcopului martir Anton Durcovici a strâns pe stadionul din Iași peste 23 de mii de pelerini din Moldova, Muntenia, Transilvania, dar și din alte țări (Austria, Germania, Italia, Spania, Polonia, Ungaria). Unii au venit cu o zi înainte, alții, de dimineață cu autocare, microbuze sau mașini mici. Dintr-un tren special au coborât la ora 9,20 peste 2.500 de persoane, fiind duși la stadion cu autobuzele orașului. 

Numărul participanților a depășit așteptările organizatorilor. Participanții au primit la intrarea pe stadion apă, broșură cu Liturghia, eșarfă, insignă și șepcuță pentru soare. Mulți erau în costume naționale, specifice zonei din care veneau. Într-un grup de tineri, băieții purtau clop. I-am întrebat de unde sunt. „Din zona Sighetu Marmației”, mi-au răspuns. Au participat, de asemenea, și credincioși din Popești-Leordeni, alături de cei din Arhidieceza de București. Eu știau că, mergând spre localitatea lor ca să administreze Mirul, episcopul a fost arestat la 26 iunie 1949.

Credincioșii și-au văzut dorința împlinită. Ei se roagă de zeci de ani pentru ca episcopul lor să fie ridicat la cinstea altarelor. Astăzi, la cererea Preasfințitului Petru Gherghel, cardinalul Angelo Amato a citit decretul de beatificare semnat de Sfântul Părinte papa Francisc. Icoana a fost dezvelită și toți au aclamat prin cântare: Amin, Amin, Amin, iar mai apoi prin imnul dedicat noului fericit. Relicva fericitului martir (o parte din testamentul său) a fost însoțită la altar de o strănepoată de-a episcopului, Ingrid Gall, de o parte, și de Eduard Lisacovschi, fostul ministrant al lui Anton Durcovici, de cealaltă parte. Lumânările purtate, pe lângă literele alfa și omega din alfabetul grecesc, aveau simboluri ale țării de origine și al țării în care a slujit și a trecut la cele veșnice episcopul martir. Pe lumânarea pascală era vizibil mielul în spatele unor gratii.

În mesajul său, cardinalul Angelo Amato după ce a arătat că Biserica a fost mereu persecutată și că cei persecutați „au învins monstrul răului prin iertare, răspunzând la ură cu iubire”, a vorbit despre personalitatea noului fericit, prin exemple luate din viața episcopului martir. Papa Francisc îl numește „păstor plin de zel, apostol al adorației euharistice și mărturisitor eroic al comuniunii cu scaunul lui Petru”. „Prin beatificarea ep. Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos”, a spus cardinalul.          

Aproape 120 de preoți și diaconi dintre cei peste 500 prezenți au ajutat la distribuirea sfintei Împărtășanii. Printre preoții prezenți la Liturghie a fost și Anton Bioșc (93 de ani). Pentru Sfinția sa evenimentul beatificării a avut o încărcătură emoțională maximă, întrucât episcopul i-a fost rector și profesor. Douăzeci și cinici de episcopi au stat în jurul celor doi cardinali (Angelo Amato și Lucian Mureșan) și a nunțiului apostolic în România (Francisco-Javier Lozano).

Rugăciunea credincioșilor a fost proclamată în mai multe limbi (română, germană, maghiar, italiană, polonă). La ofertoriu două familii, un călugăr, o călugăriță și un seminarist au purtat la altar daruri: pâine, vin și o cruce. 

Ministranții, peste 700, au fost îmbrăcați în hainele lor. Peste două mii de tineri au mărit sărbătoarea. Două sute dintre ei au îmbrăcat haina specifică voluntarilor, ajutând la buna desfășurare a celebrării. De eveniment au fost interesați și jurnaliștii, fiind acreditați aproape 120. Lor li s-au adăugat politicieni, senatori, deputați, autorități civile. La final, PS Petru Gherghel a mulțumit episcopilor, preoților, credincioșilor din țară și din străinătate, autorităților civile și celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului. A mulțumit, de asemenea, și ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, prezent la sărbătoare. 

Pe stadion a răsunat cuvântul lui Dumnezeu, au fost rugăciune și cântare. Am văzut oameni îngenuncheați, mulți dintre ei tineri. 

Pentru toți această zi a fost o invitație la a ne prețui mai mult credința: ea l-a costat mult pe episcopul Anton Durcovici. A fost și o chemare la a ne atașa de Dumnezeu cu toată ființa, căci „fericit este poporul al cărui Dumnezeu este Domnul”.      

Pr. Cornel Cadar 

Sursa: www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.