In memoriam fr. Petre-Marian Ianoș, OFM.Cap.

Fratele Petre-Marian Ianoș s-a născut la data de 26 ianuarie 1956 în localitatea Corhana (NT). După evenimentele din decembrie 1989 a plecat în Italia pentru a începe formarea în cadrul Ordinului Fraților Minori Capucini, în Provincia din Veneția, unde a emis profesiunea simplă în ziua de 12 septembrie 1993.
La cererea superiorilor majori s-a transferat în Provincia de Napoli a aceluiași Ordin, de unde, în 1994 a fost trimis la Seminarul Serafic „Fericitul Ieremia” din Onești, abia înființat. În anul 1998, pe data de 06 septembrie, a emis profesiunea solemnă, devenind astfel al doilea frate capucin român, după Fericitul Ieremia.
A activat ca prefect de studii, disciplină și administrator la Seminarul din Onești până în anul 2000, când a fost transferat la Napoli, unde a activat în diferite mănăstiri ale Provinciei: Pozzuoli, S. Eframo Vecchio, Castellammare di Stabia, Nola. În anul 2009 a revenit în Custodie, activând în mănăstirile de rit oriental de la Sighetu Marmației și Târgu Lăpuș până în anul 2015. Din 2015 a activat la Onești ca Asistent al Ordinului Franciscan Secular.
La capitulul electiv din anul 2011 a fost ales consilier al custodiei, misiune îndeplinită în cadrul unui mandat de trei ani, iar în anul 2017 a fost numit secretar al Custodiei.
Pentru noi frații capucini, familia, prietenii, precum și pentru cei care l-au cunoscut, fratele Marian va rămâne o vie amintire. Nu vom uita niciodată sensibilitatea lui deosebită, disponibilitate pe care o avea, simplitatea și discreția pe care le transmitea chiar dacă avea o pregătire spirituală, intelectuală și culturală deosebită.
Una din pasiunile sale a fost studiul istoriei, atât al Bisericii din România, amintim volumul ISTORIA BISERICII pe înțelesul tuturor, VOL.I, Galaxia Guttenberg, 2014, cât și al prezenței fraților Capucini pe meleagurile României, amintim cartea Spre aducere amin-te… CAPUCINII, 25 de ani de prezență în România în publicistică și documente, 2017. A avut o iubire și o devoțiune aparte față de Fericitul Ieremia, care a mijlocit pentru el ”zi-le la Dumnezeu”, cum îi plăcea să spună. Pe lângă multele articole și cercetări despre Fericitul Ieremia pe care le-a făcut fratele Marian, putem aminti și faptul că a readus la lumină un volum al Dr. Ilie Dăianu, Un Sfânt pribeag român, Galaxia Gutenberg, 2011, pe care a îngrijit-o. Sfântul Francisc a fost pentru el un model de simplitate. Printre diversele scrieri ale fratelui Marian legate de Sfântul Francisc putem aminti și FERICIRILE FRANCISCANE, Călătorie spirituală în universul Cuvintelor de îndrumare ale Sfântului Francisc (Verba Admonitionis), Galaxia Gutenberg, 2014.
Una din devoțiunile lui preferate a fost Calea Crucii. Aici putem aminti cele două broșuri pe care el le-a scris: CALEA CRUCII A CELOR ÎNLÂNȚUIȚI, Galaxia Gutenberg, 2011, pre-cum și CALEA CRUCII. A NOASTRĂ, CEA DE TOATE ZILELE… meditații pentru Postul Mare.
În dimineața zilei de 14.07.2019 a fost găsit mort în camera sa, în urma unui accident vascular cerebral.
Liturghia de înmormântare a avut loc la Onești, în Sanctuarul Fericitul Ieremia, în ziua de miercuri 17.07.2019 la ora 10.30. A fost înmormântat în cimitirul catolic din Onești.
Îi cerem lui Dumnezeu milă și iertare pentru greșelile, fragilitățile și păcatele fratelui nostru Marian. Dumnezeu să îl primească în Patria celor drepți și să îl răsplătească pentru tot binele făcut Custodiei Fraților Capucini și poporului lui Dumnezeu!
Poezie scrisă de fratele Marian la întoarcerea Fericitului Ieremia în România, anul 2008.

Întoarcerea acasă

Țese gingaș o adiere de vânt
amintiri din neguri uitate…
Șoapte, nostalgii și un cânt
pentru tine, serafice frate!

Din străfundul izvoarelor scrise,
pe un vis de păianjen ce-n soare se zbate,
se ițesc, timid, aleanuri nestinse
după tine, serafice frate!

Iar mahrama lumii se-ngână
cu-o beteală de dorințe curate,
așa cum cândva ai dorit să rămână
chipul tău printre noi, serafice frate!

Iar noi, din filele ninse
de cuvinte ce vin să ne-arate
doruri de mamă și țară, nestinse…
Ești acum printre noi, serafice frate!

Fr. Lucian-Iosif Dumea, OFM.Cap

Album foto: In memoriam fr. Petre-Marian Ianoș, OFM.Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.