În „Fratelli tutti” rădăcinile profeţiei

În „Fratelli tutti” rădăcinile profeţiei

În vederea zilei de 2 februarie, sărbătoarea liturgică a Prezentării Domnului, prefectul şi secretarul Congregaţia pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică au trimis tuturor consacraţilor şi consacratelor următoarea scrisoare.

Din Vatican, 18 ianuarie 2021

Către toţi consacraţii şi consacratele

Ajungem la voi în ajunul unei sărbători îndrăgite de noi toţi, consacrate şi consacraţi, pentru că este dedicată minunatei noastre vocaţii care în diferite modalităţi face să strălucească iubirea lui Dumnezeu faţă de bărbat, femeie şi întregul univers. La 2 februarie vom celebra a XXV-a Zi a Vieţii Consacrate. În Bazilica „Sfântul Petru”, la ora 17.30, Papa Francisc va prezida o celebrare euharistică, lipsită de semnele şi de feţele bucuroase care o luminau în anii precedenţi, şi totuşi mereu exprimare a acelei recunoştinţe rodnice care caracterizează vieţile noastre.

Dorim cu această scrisoare să uşurăm acea distanţare fizică pe care ne-a impus-o pandemia de atâtea luni şi să exprimăm fiecăreia şi fiecăruia dintre voi şi fiecărei comunităţi apropierea noastră şi a celor care lucrează în acest Dicaster. Urmărim de multe luni ştirile care vin din comunităţile din diferite naţiuni: vorbesc despre dezorientare, despre infectări, despre decese, despre dificultăţi umane şi economice, despre institute care diminuează, despre frici…, însă vorbesc şi despre fidelitate încercată de suferinţă, despre curaj, despre mărturie senină chiar şi în durere sau în incertitudine, despre împărtăşire a fiecărei suferinţe şi a fiecărei răni, despre îngrijire şi apropiere de cei din urmă, despre caritate şi despre slujire cu preţul vieţii (cf. Fratelli tutti, cap. II).

Nu putem pronunţa toate numele voastre, însă asupra fiecăruia şi fiecăreia dintre voi cerem binecuvântarea Domnului pentru ca să fiţi capabili să treceţi de la „eu” la „noi”, conştienţi că „ne aflăm în aceeaşi barcă, toţi fragili şi dezorientaţi, dar în acelaşi timp importanţi şi necesari, toţi chemaţi să vâslim împreună” (Papa Francisc, Moment extraordinar de rugăciune, vineri 27 martie 2020). Fiţi samaritenii din aceste zile, depăşind tentaţia de a vă concentra sau a plânge asupra voastră, sau de a închide ochii în faţa durerii, a suferinţelor, a sărăciilor atâtor bărbaţi şi femei, atâtor popoare!

În enciclica Fratelli tutti, Papa Francisc ne invită să acţionăm împreună, să facem să se renască în toţi „o aspiraţie mondială la fraternitate” (nr. 8), să viseze împreună (nr. 9) pentru ca „în faţa diferitelor moduri actuale de a elimina sau a ignora pe ceilalţi, să fim în măsură să reacţionăm cu un nou vis de fraternitate şi de prietenie socială…” (nr. 6).

Consacrate şi consacraţi din institutele călugăreşti, monastice, contemplative, din institutele seculare şi din noile institute, membri ai ordo virginum, eremiţi, membri ai societăţilor de viaţă apostolică, vă cerem tuturor să puneţi această enciclică în centrul vieţii, formării şi misiunii voastre. De acum încolo nu putem face abstracţie de acest adevăr: toţi suntem fraţi şi surori, cum de altfel ne rugăm, probabil nu cu atâta conştiinţă, în Tatăl Nostru, pentru că „fără o deschidere la Tatăl tuturor, nu pot exista motive solide şi stabile pentru apelul la fraternitate” (nr. 272).

Această enciclică, scrisă într-un moment istoric pe care însuşi Papa Francisc l-a definit „ora adevărului”, este un dar preţios pentru fiecare formă de viaţă consacrată care, fără a-şi ascunde multele răni provocate fraternităţii, poate regăsi în ea rădăcinile profeţiei.

Suntem în faţa unei noi chemări a Duhului Sfânt. Aşa cum Sfântul Ioan Paul al II-lea, în lumina învăţăturii despre Biserică-comuniune, a solicitat persoanele consacrate „să fie cu adevărat experte în comuniune şi să practice spiritualitatea ei” (Vita consecrata, nr. 46), Papa Francisc, inspirându-se din Sfântul Francisc, fondator şi inspirator al atâtor institute de viaţă consacrată, lărgeşte orizontul şi ne invită să fim artizani ai fraternităţii universale, păzitori ai casei comune: ai pământului şi ai fiecărei creaturi (cf. Enciclica Laudato si’). Fraţi şi surori ai tuturor, independent de credinţa, de culturile şi de tradiţiile fiecăruia, pentru că viitorul nu este „monocromatic” (FT, nr. 100) şi lumea este ca un poliedru care lasă să transpară frumuseţea sa, tocmai prin diferitele sale faţete.

Este vorba, aşadar, de a deschide procese pentru a însoţi, a transforma şi a genera; de a elabora proiecte pentru a promova cultura întâlnirii şi a dialogului dintre popoare şi generaţii diferite; pornind de la propria comunitate vocaţională pentru a ajunge după aceea în fiecare colţ al pământului şi la fiecare creatură, pentru că, niciodată ca în acest timp de pandemie nu am experimentat că totul este legat, totul este în relaţie, totul este conectat (cf. Enciclica Laudato si’).

„Visăm ca o unică omenire, ca nişte călători făcuţi din aceeaşi carne umană, ca fii ai acestui pământ care ne găzduieşte pe noi toţi, fiecare cu bogăţia credinţei sale sau a convingerilor sale, fiecare cu propriul glas, toţi fraţi!” (FT, nr. 8). Aşadar, în orizontul acestui vis care este încredinţat mâinilor noastre, pasiunii noastre, perseverenţei noastre, ziua de 2 februarie va fi şi anul acesta o sărbătoare frumoasă în care să-l lăudăm şi să-i mulţumim Domnului pentru darul vocaţiei şi misiunii noastre!

Mariei, Mama noastră, Mama Bisericii, femeie fidelă, şi Sfântului Iosif, soţul ei, în acest an dedicat lui, încredinţăm pe fiecare dintre voi. Să se întărească în voi o credinţă vie şi îndrăgostită, o speranţă sigură şi bucuroasă, o caritate umilă şi activă.

De la Tatăl şi de la Fiul şi de la Duhul Sfânt, Dumnezeul nostru milostiv, implorăm binecuvântarea asupra fiecăruia şi fiecăreia dintre voi.

Cardinal João Braz de Aviz
prefect

+ José Rodríguez Carballo, OFM
arhiepiscop secretar

(După L’Osservatore Romano, 26 ianuarie 2021)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa: http://www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.