Tu ești preot în veci!
În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (marți, 24 iunie 2014) au fost sfințiți întru Preoție 29 de tineri: 14 de la Seminarul din Iași, 13 de la călugării franciscani conventuali, unul de la călugării franciscani capucini și unul de la Congregația „Don Orione”. Acestora li se adăugă alți trei: doi vor fi sfințiți la București (vineri, 27 iunie) și unul a fost sfințit la Chișinău (17 aprilie).
Liturghia a început la ora 11.00 printr-o procesiune de la catedrala veche. În cântarea animată de corul Seminarului candidații la sfânta Preoție au pășit în catedrala nouă. PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie. ÎPS Patrick Altham Kelly, arhiepiscop emerit de Liverpool (Anglia), PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă, superiori, profesori și peste 240 de preoți au concelebrat.
Părinți, rude și prieteni ai candidaților au venit la sărbătoare, unii de la distanțe mari: Siret, Adjud, Piatra Neamț, Ciucani.
La predică, PS Petru Gherghel i-a invitat pe cei prezenți să reflecteze asupra misiunii lui Ioan Botezătorul și i-a îndemnat pe candidați să-l ia ca model pe fericitul Anton Durcovici: „Am ținut ca această consacrare să aibă loc și să se desfășoare aici, în catedrala noastră, sub privirile episcopului Anton, martir și martor și el al lui Cristos, asemenea lui Ioan Botezătorul, aici, în atmosfera încă vie creată de ecoul declarării de fericit a marelui nostru păstor care îi cheamă pe toți slujitori ai aceluiași popor, preoți diecezani ori călugări, să fie cu toții martori ai lui Cristos pentru timpurile noastre și bine vestitori ai aceleiași evanghelii și ai aceleași iubiri”.
Predicatorul le-a spus credincioșilor să se roage și să-i sprijine pe cei care au ales să răspundă la chemarea lui Dumnezeu: „Să-i însoțim, așadar, cu iubirea și rugăciunea noastră ca bunul Dumnezeu să-i găsească vrednici pentru o asemenea misiune, iar sfinții invocați în cadrul acestei celebrări să-i sprijine în misiunea lor de vestitori ai evangheliei și ai iubirii”.
Cei prezenți au urmărit cu interes momentele principale ale hirotonirii: prosternarea cu fața la pământ, timp în care s-a cântat Litania tuturor sfinților, impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare, îmbrăcarea hainelor preoțești, ungerea mâinilor cu ulei sfânt, înmânarea pâinii și vinului, dăruirea păcii.
După hirotonire, preoții nou-sfințiți au urcat la altar pentru a celebra prima sfântă Liturghie din viața lor. La finalul Liturghiei, după ce un reprezentant al lor a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit la formarea lor, cei 29 au dat binecuvântarea de preot nou-sfințit.
În duminicile următoare (29 iunie, 6 sau 13 iulie) ei sunt așteptați în localitățile natale pentru a celebra sfânta Liturghie. Începând cu 1 august vor primi din partea superiorilor numirile pentru misiunile pe care le vor avea de împlinit în slujba poporului lui Dumnezeu.
Tinerii s-au pregătit pentru hirotonire prin exerciții spirituale ținute la Horpaz (15-22 iunie), de pr. Valeriano Giacomelli, FDP, sau la Gioseni (10-14 iunie), de pr. Augustin Vereș, OFMConv.
Toți, credincioși și preoți, au adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru că și în timpurile de azi continuă să cheme oameni care să ducă vestea cea bună mai departe.
În aceste zile, mulți își sărbătoresc anii de preoție. Cei din seria 1964 împlinesc 50 de ani de preoție, iar cei din seria 1989 împlinesc 25 de ani. Păstorul diecezei va împlini 49 de ani de preoție și 74 de ani de viață.
Pentru preoții nou-sfințiți și pentru cei sărbătoriți ne rugăm ca Dumnezeu să-i însoțească cu harul său, îi felicităm și le spunem: La mulți și binecuvântați ani!
Pr. Cornel Cadar
Sursa: www.ercis.ro