Hramul Sanctuarului „Fericitul Ieremia” din Onești

„Mergi și fă și tu la fel!” (Lc 10,37)  

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Ziua de 8 mai este, pentru cei mai mulți, o zi oarecare, una dintre multele în care se trudește din greu pentru pâinea cea de toate zilele, însă pentru catolicii români și pentru frații capucini din România este o zi cu totul specială.

Este sărbătoarea  liturgică a Fericitului Ieremia Valahul, acest fiu al plaiurilor moldave, ridicat la cinstea altarelor de către Fericitul Papă de pie memorie, Ioan Paul al II-lea, în ziua de 30 octombrie 1983, același papă care, ani mai târziu, în memorabilul său pelerinaj din 7-9 mai  1999, încredința  această frumoasă  „Grădină a Maicii Domnului” ocrotirii acestui (deocamdată) prim sfânt român ridicat la  cinstea altarelor.

De asemenea, este o zi deosebită, deoarece  este celebrată în contextul „Anului Ieremian”, în care amintim 30 de ani de la proclamarea sa ca Fericit și 5 ani de la întoarcerea sa acasă, în luna mai a anului 2008.      

Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă și un triduum solemn, iar Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a hramului a fost celebrată de PS Aurel, episcopul auxiliar al diecezei de Iași, înconjurat la Sfântul altar de Frații Capucini ai Custodiei „Fericitul Ieremia”, de mulți confrați preoți aparținând altor congregații religioase și clerului diecezan, unii veniți de la mari depărtări, printre care aș aminti pe pr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al provinciei „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, apoi prezența părinților decani de Trotuș, Bacău și Vrancea. Totodată, la Sfânta Jertfă celebrată în Biserica mare a Sanctuarului, au participat numeroși cinstitori ai Fericitului Ieremia, veniți  din mai toate părțile Moldovei, unii de la mari depărtări.           

În cuvântul său de învățătură, PS Aurel a scos în evidență mai multe aspecte ale spiritualității acestui fiu al Moldovei, pe care el le-a trăit până la jertfa de sine și care astfel l-au condus pe calea sfințeniei, aspecte mai mult decât actuale pentru noi, cei adunați în jurul moaștelor sale, aspecte pe care apoi Prea Sfinția sa le-a sintetizat în patru virtuți: iubirea, slujirea, generozitatea și umilința. „Fericitul Ieremia, a precizat episcopul, a știut să se transforme  acum mai bine de patru veacuri, în bunul samaritean,  în aproapele acelora printre care și-a trăit viața călugărească, devenind astfel un model pentru confrații săi de atunci și un exemplu demn de urmat pentru noi cei de azi, un model de trăire creștină pentru familiile noastre, pentru comunitățile noastre”.      

Sfânta Jertfă s-a încheiat cu o procesiune a moaștelor sale în jurul Sanctuarului.              

Frumoasa celebrare a fost înfrumusețată și de cântul corului Sanctuarului, pregătit și dirijat de prof. Monica Grosu.  

Fericite Ieremia, ocrotește Romania! (Ioan Paul al II-lea, Parcul Izvor, 9 mai 1999)

Fr. Petre-Marian Ianoș, O.F.M. Cap.

Leave Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.