Exerciții spirituale și profesiune solemnă

În perioada 24-28 septembrie 2018, frații capucini veniți din toate conventurile din România s-au adunat la Centrul de Spiritualitate Franciscano-Capucină și Activitate Ecumenică „Domus Mariae” din Onești, pentru a participa la cursul de exerciții spirituale, al cărui predicator a fost pr. Flavian Gondoș, OFMCap, rector al Sanctuarului diecezan „Fericitul Ieremia” și guardian al conventului capucinilor din Onești.
Tema abordată în aceste zile a fost Chemarea în Evanghelia după Marcu. Părintele predicator a scos în evidență faptul că, încă de la început, Isus apare în evanghelie alături de niște discipoli, chemările făcând parte din viața sa publică. El cheamă în timp ce merge, întrucât invită la urmarea sa. Discipolii nu au nici un merit în chemarea adresată lor, întrucât prin aceasta ei beneficiază de o favoare total gratuită, însă răspunsul lor implică o renunțare, mai ales faptul de a lăsa în urmă „mrejele” care îi țin în loc. De asemenea, vocația adevăratului discipol constă în primul rând în a sta cu Isus: cei chemați nu sunt trimiși imediat în misiune, dar mai întâi sunt invitați să rămână cu el, să se „înrădăcineze în viața lui Isus”, deoarece în timpul petrecut cu Domnul, discipolii învață să se apropie de oameni și să-și desfășoare misiunea. De fapt, în rugăciune auzim și credem că Tatăl ni se adresează precum i-a spus lui Isus la botezul în Iordan: „Tu ești fiul meu preaiubit!”. Apoi, nu trebuie să uităm niciodată că Isus Cristos este centrul predicării noastre, iar misionarii creștini îl vestesc pe Cristos în misterul pătimirii, morții și învierii sale.
După aceste zile binecuvântate și pline de har, sâmbătă 29 septembrie 2018, în cadrul Sfintei Liturghii din cripta Sanctuarului „Fericitul Ieremia”, prezidată de pr. Lucian Iosif Dumea, custode al fraților capucini din România, a avut loc profesiunea solemnă a fr. Adrian Benchea-Joca, din parohia „Sfântul Marcu”, Cleja. În cuvântul său de învățătură, pr. Flavian Gondoș a explicat cele trei voturi evanghelice, de sărăcie, castitate și ascultare, la care se angajează fiecare persoană consacrată prin profesiunea religioasă, amintind familiei candidatului la profesiune că, prin acest pas pe care îl face, el aparține fraternității capucine.
În cadrul aceleiași celebrări, fr. Petre-Marian Ianoș, care pe 12 septembrie a împlinit 25 de ani de viață consacrată, și-a reînnoit profesiunea religioasă în mâinile părintelui custode Lucian Iosif Dumea. La acest eveniment au fost prezenți frați capucini din întreaga țară, dar și din străinătate, rudele și prietenii fr. Adrian Benchea-Joca și ai fr. Petre-Marian Ianoș, precum și alți preoți și credincioși din Onești și din împrejurimi.
Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har și pentru darul pe care l-a făcut fraternității noastre prin fr. Adrian Benchea-Joca și fr. Petre-Marian Ianoș și îl rugăm să reverse asupra noastră, prin mijlocirea Neprihănitei Fecioare Maria, a sfântului Francisc din Assisi, a sfinților Ordinului serafic și a tuturor sfinților și îngerilor, binecuvântarea sa divină.

Fr. Iulian Ghiurca, OFMCap

Album foto: Exerciții spirituale și profesiune solemnă

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.