Exerciții spirituale pentru Frații Capucini

Exerciții spirituale pentru Frații Capucini

În perioada 09 mai – 14 mai, 10 frați capucini ai Custodiei “Fericitul Ieremia” s-au întâlnit la Conventul „Sfântul Padre Pio” din Roman, pentru a participa la prima serie de exerciții spirituale din acest an.

Tema acestor exerciții spirituale a fost “ Acțiunea Duhului Sfânt în istoria și viața Biserici ˮ, în care am fost călăuziți de fratele Augustin Dogaru, OFMCap., finalitatea exercițiilor fiind aceea de a redescoperi, asemenea sfântului Francisc de Assisi importanța conștientizări prezenței Duhului Sfânt în viața proprie. Meditațiile acestor zile au avut ca punct central relația Duhul Sfânt – Francisc din Assisi: meditația a început cu explicația articolului din crezul niceno-constantinopolitan „Cred în Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul, care de la Tatăl și de la Fiul purcede; care împreună cu Tatăl și cu Fiul este adorat și preamărit și a grăit prin proroci.”

Fratele augustin Dogaru a continuat explicând importanța jubileului franciscan 2023-2026 a aprobării Regulii confirmate, a Crăciunului de la Greccio, a primirii stigmatelor, a Cântecului creaturilor, și a Paștelui lui Francisc pentru noi cei care îl urmăm. A continuat cu importanța rugăciuni în viața Sfântului Francisc plecând de la întrebarea: De ce să ne rugăm?, și indicând-o pe Preasfânta Fecioară Maria ca și model de rugăciune, urându-ne la sfârșit ca Duhul Domnului și lucrarea sa sfântă să fie mereu prezentă în viața noastră. Momentele de meditație au fost alternate cu cele de contemplație și rugăciune comunitară.

La sfârșitul acestor zile binecuvântate, suntem recunoscători bunului Dumnezeu şi tuturor celor care au făcut posibilă desfășurarea lor. Un gând special de mulțumire îndreptăm către fratelui predicator Augustin Dogaru, pentru iubirea frățească şi spiritul fratern cu care ne-a împărtășit din darul Domnului, ajutându-ne să fim mai conștienți de modul în care acționează Duhul Sfânt în viața noastră.

Suntem încrezători că harul Domnului, primit în aceste zile de exerciții spirituale, va aduce roade în sufletul fiecăruia și în comunitatea noastră. Mulțumim Domnului pentru aceste zile de har!

La Liturghia de încheiere, a fost prezent și custodele fraților capucini din România, părintele Leon Budău. Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală cu Sfânta Cruce, acordată de părintele predicator.

Pace și bine!

Fr. Flavian Faraoanu OFM Cap.

Album foto: Exerciții spirituale pentru Frații Capucini