Educație prin artă dramatică la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”

Educație prin artă dramatică la Liceul Teologic Fericitul Ieremia

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Marți, 5 martie 2013, în contextul cumulului de aniversări legate de fericitul Ieremia Valahul, după celebrarea sfintei Liturghii de către Episcopul nostru de Iași, PS Petru Gherghel, și deschiderea Anului Ieremian, elevii Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” au dorit să aducă un omagiu patronului spiritual al liceului, prezentând un scurt moment liric și o piesă de teatru prin care au surprins aspecte semnificative din viața fericitului Ieremia.

Tânărul Ion (Ieremia), condus de o credință puternică și preocupat continuu de mântuirea sufletului, pleacă din Valahia spre Italia „unde sunt creștini buni și călugări sfinți și unde trăiește Papa, vicarul lui Cristos”, așa cum îi spusese mama sa, și se pune în slujba Bisericii și a slujirii aproapelui.

Tensiunea dramatică a fost susținută gradat de frământările și căutările înaintea deciziei de a urma calea mănăstirii, despărțirea de familie, drumul anevoios și plin de pericole, mediul diferit unde valahul trebuia să se adapteze, dezamăgirile trăite la impactul cu „creștinii buni”, momentul intrării pe poarta mănăstirii capucinilor, dragostea față de săraci și evlavia deosebită față de „Măicuța noastră”, așa cum o numea Ieremia, care i-a apărut cu Fiul în brațe.

În condițiile unei vieți sociale, culturale și spirituale din ce în ce mai sărace, scopul realizării acestei piese de teatru a fost aceea de a face cunoscută credința și viața de slujire a  fericitului Ieremia printr-o modalitate mai captivantă și mai atractivă, prin arta jocului dramatic. Activitățile de acest gen oferă posibilitatea dezvoltării intelectuale, morale și estetice a elevilor.

Trupa de teatru își propune ca în acest An Ieremian să-l facă cunoscut pe compatriotul nostru și prin alte comunități, parohii catolice. „Suntem chemați la iubire/avem o sfântă menire/să construim împreună/o lume mai bună pe pământ”, au cântat, în ritm de marș, elevii seminariști ai liceului.

Mulțumim Preasfințitului Petru Gherghel pentru prezența la această manifestare artistică a liceului și pentru încurajarea răspândirii credinței în Dumnezeu prin sfinții săi, prin intermediul artei care purifică și înalță. Mulțumim d-lui Corneliu Bulai, președintele Asociației Kolping Moldova, care s-a alăturat inițiativei școlii, pentru colaborare și pentru contribuția în realizarea acestui proiect.

Fericitul Ieremia să ne fie tuturor exemplu de credință, slujire și umilință, și să ne ajute să învingem toate dificultățile și obstacolele imprevizibile și inerente ale vieții, asemenea lui.

Prof. Monica Grosu

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.