Duminica Floriilor și a Pătimirii Domnului

„Regele slavei vine cu măreție …!”

Sfântă între toate celelalte, Săptămâna sfântă este consacrată celebrării anuale a Paștelui Domnului! Cu adevărat măreață este săptămâna în care creștinii își amintesc în mod solemn misterul central al credinței și al vieții Bisericii: Cristos mort și înviat pentru mântuirea lumii întregi! Sfântă și măreață este săptămâna în care se intensifică Postul pocăinței și al convertirii!

Începem această săptămână intrând în procesiune, cu ramuri în mână, aclamându-l pe Cristos, regele universului, care a învins păcatul și moartea. Dar dincolo de această intrare triumfală iată că se deschide drumul aspru al crucii, drum pe care se angajează să îl parcurgă slujitorul lui Dumnezeu. Înălțat deasupra tuturor lucrurilor, el a primit „un nume, care este mai presus de orice alt nume, pentru ca în numele lui Isus să se plece tot genunchiul, și orice limbă să proclame că Isus Cristos este Domnul, spre mărirea lui Dumnezeu Tatăl” (Ef 2,9-11). Este Duminica Floriilor și a Pătimirii Domnului. 

Liturgia de astăzi constituie o intrare surprinzătoare în Săptămâna Sfântă, în mod deosebit în Triduumul Pascal, care formează o unitate liturgică; practic, este vorba de o celebrare unică a Paștelui Domnului, care se întinde pe trei zile. Iar celebrarea din Duminica Floriilor îi dă tonul. Poporul creștin merge în întâmpinarea Domnului, pe care îl aclamă ca Rege al universului. Acest popor îl urmează până pe Calvar.

Astăzi Cristos intră în Ierusalim pentru a duce la îndeplinire misterul morții și al învierii sale. Să îl însoțim, așadar, cu credință și devoțiune pe Mântuitorul nostru, și să îi cerem harul de a-l urma până la Cruce, pentru a deveni părtași ai mântuirii.

Album foto: Duminica Floriilor la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești

Album foto: Duminica Floriilor în Parohia „Isus Bunul Păstor” din Roman

Album foto: Duminica Floriilor în Parohia „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Slobozia

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.