Bucurie continua in sanul Ordinului

Pe data de 25 aprilie confrații noștri din Catalunia și surorile din Institutul Surorilor Capucine ale Divinului Păstor, au celebrat la Barcelona beatificarea confratelui nostru fr. José Tous y Soler.
De la începutul scrisorii circulare emise de generalul nostru Fr. Mauro Jöhri, putem să citim că acest preot capucin a trăit mult în afara fraternității din cauze politice și sociale, cu toate acestea a rămas mereu un capucin bine hrănit de valorile specifice nouă, de aceea a ajuns la cinstea altarelor pentru că a asimilat foarte spiritul franciscan capucin.
Ca un român care este mai tot timpul emigrant, așa a fost și acest sfânt care a trăit în secolul al XIX-lea în mare parte în Spania. S-a născut pe 31 martie 1811 dintr-o familie hrănită prin profunde rădăcini creștine.
În 1820 familia lui este pusă în situația de a se muta la Barcelona, pentru un trai mai bun. Aici acest tânăr cunoaște capucinii și cere să fie și el unul dintre ei.
De la început a fost văzut de confrați ca fiind exemplar în reculegeri, solidă pietate, ascultare promptă, umilință, curăție și de fidelitate deplină față de carisma capucină.
Pe 24 mai 1834 a fost hirotonit preot. După un an începe revolta socială din Spania, printr-un puternic spirit anticlerical. Au fost devastate biserici, preoți uciși și mulți exilați și închiși. Și pentru fr. José a început un drum de exil. Până în 1843 a stat în Franța apoi se întoarce în Spania activând într-o parohie.
Ocupându-se de multe suflete care erau lipsite de păstor a fondat și un Institut de surori capucine ale Divinului Păstor.
S-a mutat la Domnul pe data de 27 februarie 1871 în timp ce celebra Sfânta Liturghie în capela surorilor.
Papa Benedict al XVI-lea, spunea despre el că a fost un : frate gelor pe liniște, rugăciune și iubitor de contemplație, un model de viață capucină care s-a perfecționat chiar dacă nu a putut sta mereu în convent.
Să învățăm și noi de la acești sfinți și să ne bucurăm că această primăvară a mai adus un rod, o mlădiță nouă în arborele familiei capucine, iar noi avem martori ai lui Cristos și astăzi.

Fr. Eugen Murariu O.F.M. Cap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.