Aniversarea morții fericitului Ieremia

Aniversarea morții fericitului Ieremia

Vineri, 5 martie, în sanctuarul diecezan din Onești, a avut loc comemorarea a 396 de ani de la moartea fericitului Ieremia Valahul. Liturghia solemnă de la ora 10:30 a fost prezidată de episcopul diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț. Celebrarea a început cu oferirea uleiului pentru lampa votivă care arde continuu lângă racla fericitului, ulei care anul acesta a fost oferit de comunitatea din Pârgărești, reprezentată de părintele Laurențiu Cucuteanu, parohul comunității, și de mai mulți credincioși din această parohie.

La predică, PS Iosif Păuleț ne-a captivat de la început atenția cu o povestioară a cărei învățătură era că tot ceea ce ne înconjoară răspunde ca un ecou la „strigătul” cuvintelor și faptelor noastre: dacă strigăm: „Ură!”, vom avea parte de „ecouri” ale urii, iar dacă strigăm: „Iubire!”, vom avea parte de „ecouri” ale iubirii. Al doilea moment al predicii a fost povestirea pe scurt a vieții fericitului Ieremia, marcată de mult curaj și simplitate. A urmat apoi descrierea virtuții umilinței, ilustrată în culorile vii și intense ale vieților fericitului Ieremia, a sfintei Clara de Assisi și a sfântului Ignațiu de Loyola, care căutau umilințele așa cum mulți caută laudele. Episcopul de Iași ne-a asigurat că umilința este o virtute foarte mare și că ea ne ajută să recunoaștem adevărul cu privire la propria persoană.

La finalul sfintei liturghii, rectorul sanctuarului, părintele Ciprian Vacaru a adus mulțumiri episcopului de Iași, preoților care au concelebrat, corului și tuturor credincioșilor veniți din Onești și din împrejurimi. PS Iosif Păuleț a mulțumit la rândul său fraților capucini pentru toată munca pe care o depun și a manifestat speranța că fericitul Ieremia va fi declarat sfânt, încurajând pe credincioșii prezenți să nu ezite să îi ceară acestuia chiar și minuni!

Fr. Lucian DĂMOC, OFMCap.

Album foto: Aniversarea morții fericitului Ieremia

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.