Aniversarea morții fericitului Ieremia

Aniversarea morții fericitului Ieremia

Aniversarea trecerii la Domnul a Fericitului Ieremia Valahul (1556-1625), călugăr franciscan capucin, a fost pregătită de un triduum de celebrări în perioada 2-4 martie, ţinut în sanctuarul diecezan din Onești. În aceste zile, liturghiile de seară din biserica inferioară a sanctuarului au fost dedicate fericitului frate capucin, având  predici specifice, ţinute de părintele Octavian Vacaru, şi devoţiuni către Fericitul Ieremia.

Aniversarea a culminat sâmbată, 5 martie, cu liturghia solemnă de la ora 10:30, prezidată de episcopul auxiliar al diecezei de Iași, PS Petru Sescu. Celebrarea s-a deschis cu oferirea uleiului pentru lampa votivă, a cărei lumină arde continuu la căpătâiul raclei fericitului Ieremia. Anul acesta, uleiul a fost dăruit de comunitatea din Tărâţa, reprezentată de părintele Conţu Alin-Benone, parohul comunității, și de mai mulți credincioși din această parohie. Predica comemorativă a fost ţinută de părintele Octavian Vacaru (OFMCap). PS Petru Sescu a precizat la această liturgie că sanctuarul Fericitului Ieremia este un important loc de pelerinaj, pe care l-a vizitat şi în calitate de paroh cu credincioşii săi. De asemenea, i-a invitat pe toţi cei prezenţi la rugăciune pentru pace în Ucraina şi pentru a fi susţinut de bunul Dumnezeu în noua misiune de episcop auxiliar al diecezei.

La liturghia solemnă, pe lângă pelerinii din parohiile vecine, a participat şi un grup de pelerini din parohia Târgu-Frumos (IS), însoţiţi de parohul lor, părintele Alois Moraru.

La finalul sfintei liturghii, rectorul sanctuarului, părintele Ciprian Vacaru a adus mulțumiri episcopului auxiliar de Iași, preoților care au concelebrat, corului și tuturor credincioșilor veniți din Onești și din alte localităţi.

Fr. Lucian DĂMOC OFMCap.

Album foto: Aniversarea morții fericitului Ieremia

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.