Un nou ministru general pentru Fraţii Minori

Un nou ministru general pentru Fraţii Minori

Papa Francisc îl felicită pe părintele Massimo Fusarelli, care a fost ales marţi, 13 iulie 2021, ministru general al Ordinului Fraţilor Minori.

Membrii capitulului general al Ordinului Fraţilor Minori (OFM), cunoscut simplu sub numele de franciscani, şi-au ales marţi noul ministru general. Preotul italian Massimo Fusarelli, în vârstă de 58 de ani, va conduce ordinul mondial pentru perioada 2021-2027.

Papa Francisc a trimis un mesaj prin care a transmis rugăciunile şi binecuvântările sale noului ministru general al Ordinului Fraţilor Minori.

„Aflând de alegerea dvs.”, a spus papa într-o telegramă, „vă felicit şi vă asigur de rugăciunile şi binecuvântările mele, pentru ca Domnul să vă ajute şi să vă protejeze în îndeplinirea serviciului dvs.”.

Papa s-a mai rugat ca Sfântul Francisc să fie o încurajare pentru părintele Fusarelli în conducerea fraţilor săi.

Noul ministru general

Vestea alegerii a fost făcută publică marţi de cardinalul João Braz de Aviz, prefectul Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, desemnat cardinal delegat de Papa Francisc pentru a prezida capitulul general al Ordinului Fraţilor Minori.

La reuniunea capitulară, care se desfăşoară în perioada 3-18 iulie 2021 la Colegiul Internaţional „San Lorenzo da Brindisi”, au participat 118 delegaţi din întreaga lume, printre care şi părintele Francesco Patton, custodele Ţării Sfinte.

Noul ministru general ales este cel de-al 121-lea succesor al Sfântului Francisc de Assisi, succedându-l pe franciscanul american Michael Perry, care a fost ales ministru general în 2013 pentru a continua mandatul ministrului general de atunci, pr. José Rodríguez Carballo, pe care Papa Francisc l-a transferat la Vatican ca secretar al Congregaţiei pentru Institutele de viaţă consacrată şi Societăţile de viaţă apostolică. Părintele Perry a fost reales în funcţia de ministru general în 2015.

Pr. Massimo Fusarelli, OFM

Născut la Roma la 30 martie 1963, fr. Fusarelli a crescut în capitala italiană împreună cu familia sa. I-a întâlnit pe Fraţii Minori în Parohia „San Francesco di Tivoli” şi a făcut prima profesiune la 30 iulie 1983. După noviciat, a urmat cursurile de filosofie şi teologie la „Antonianum”, Universitatea Pontificală „Sfântul Anton”, obţinând o licenţă în teologie în 1988. A făcut profesiunea solemnă la 8 ianuarie 1989, iar la 30 septembrie a fost hirotonit preot.

În 1992, a obţinut licenţa şi apoi doctoratul în teologie patristică la Institutul Patristic „Augustinianum” din Roma. A predat teologie patristică la Institutul de Ştiinţe Religioase al Ateneului Pontifical „Antonianum” de atunci, din 1991 până în 1996.

Din 1990 până în 1999, a fost animator al pastoraţiei vocaţionale şi a tineretului, iar din 1996 coordonator naţional. În această calitate, a fost chemat să fie membru al Consiliului Naţional al Centrului Naţional pentru Vocaţii al Conferinţei Episcopale Italiene. Din 1999 până în 2003 a fost formator al fraţilor cu profesie temporară, consilier provincial şi moderator provincial şi naţional de formare permanentă. Din 2003 până în 2009, pr. Fusarelli a fost chemat la Curia Generală în calitate de secretar general pentru formare şi studii al Ordinului Fraţilor Minori.

A fost definitor provincial, animator al pastoraţiei vocaţiilor şi apoi al formării permanente; secretar general pentru formare şi studii din 2003 până în 2009; vizitator general pentru Provincia de Napoli şi apoi pentru procesul de unificare a Provinciilor din Italia de Nord; a fost ales ministru provincial al Provinciei „Sfântul Bonaventura” (regiunile Lazio şi Abruzzo) la 2 iulie 2020.

Traducere de Ovidiu Bişog

Sursa: http://www.ercis.ro

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.