Roman: Zi de reculegere a persoanelor consacrate

Sâmbătă, 7 martie 2020, în Conventul „Padre Pio” al fraților capucini din Roman a avut loc o zi de reculegere, cu tema: „Este mai mare fericire în a da decât în a primi” (Fap 20,35), la care au participat 40 de surori și frați din diferite congregații și institute călugărești.

O zi mult așteptată de noi, persoanele consacrate, această zi minunată de început de primăvară și sfârșitul primei săptămâni din Postului Mare, unde și natura a ținut cu noi. Ziua a început cu meditația părintelui Ciprian Benedic, OFMCap. După salutul „Pace și Bine!” ne-a prezentat tema pregătită: „Este mai mare fericire în a da decât în a primi” (Fap 20,35). Apoi ne-a amintit că suntem în Postul Mare și trebuie să ținem cont de cei trei pași pe care Biserica ne invită să-i urmăm pentru convertirea noastră:

1. Postul: renunțarea la propriul eu; degeaba renunțăm la mâncare dacă noi suntem egoiști cu fratele/sora noastră din comunitate; e bine să renunțăm la eul nostru pentru a face bine fratelui/surorii noastre; să fie o renunțare generoasă.

2. Pomana: este semnul încrederii mele în Dumnezeu, ne ajută să descoperim că ceea ce am nu este numai al meu, ci și al fratelui /surorii mele din comunitate.

3. Rugăciunea: să fie din inimă și după exemplu lui Isus, adică să aducă rod. Isus ne propune să medităm și să trăim ceea ce rostim, capacitatea însăși de a te dărui este un dar, așadar învățându-ne să-l urmăm, dându-ne viața mai întâi pentru frați/surorile noastre din comunitate și apoi pentru semenii noștri.

În concluzie pr. Ciprian ne invită să nu lăsăm să treacă pe lângă noi harurile pe care Dumnezeu ni le-a pregătit în timpul Postului Mare, să abandonăm egoismul, să împărtășim darurile primite cu frații și surorile din comunitate și apoi cu cei din afara noastră.

Am continuat momentul de meditație și spovadă în capelă, afară în curte unde soarele ne aștepta.

La ora 11.30 am participat la sfânta Liturghie prezidată de pr. Mihai Afrențoae, OFMConv. La predică pr. Ciprian ne-a invitat să fim atenți la ceea ce dorește Dumnezeu de la noi, să fim sfinți, căci Domnul ne spune că trebuie să fim sfinți. Predica s-a încheiat cu un citat al papei Francisc: „Domnul să ne dea harul să ne rugăm pentru dușmanii noștri, pentru cei care ne persecută: pe ei îi va face mai buni, iar pe noi fii ai Tatălui”.

După sfânta Liturghie, a urmat agapa frățească, pregătită cu mare delicatețe și căldură de frații capucini, unde nu au lipsit bucatele bune și gustoase, în toate colțurile din sala de mese.

Cu meditarea Căii Crucii, pregătită de Surorile Slujitoarele Săracilor din Piatra Neamț, am încheiat această zi deosebită și bogată de haruri.

Mulțumim surorii Alina Rîtan, responsabila persoanelor consacrate pe zona Roman, pentru organizare, mulțumim fraților capucini pentru găzduire și ospitalitate. Dumnezeu să răsplătească munca lor!

Un timp al Postului Mare binecuvântat, o lectură bună tuturor, prin Cristos!

Sr. Victoria Bălteanu, OP

Album foto: Roman: Zi de reculegere a persoanelor consacrate (7 martie 2020)

Sursa: http://www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.