Roman: Ordinul Franciscan în sărbătoare

„Dacă m-ar întreba cineva de unde vin… i-aș răspunde că vin de pe Tabor!”  

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Duminică, 24 februarie 2013, la Mănăstirea „Sfânta Maria a Îngerilor” din Roman, a fost sărbătoare: profesiunea solemnă, profesiunea simplă și intrarea în noviciat a câtorva membri ai Ordinului Franciscan Secular din Roman.   

În acordurile instrumentelor muzicale mânuite cu multă dibăcie de frații capucini studenți, momentul de sărbătoare a început cu sfânta Liturghie de la ora 9.00, prezidată de pr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România, însoțit de pr. Leonard Ghiurca, O.F.M. Cap., asistent spiritual al Ordinului Franciscan Secular din Roman și de pr. Pavel Chelaru, paroh la biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” din Roman. De asemenea, celebrarea s-a bucurat și de participarea numeroasă a membrilor Ordinului Franciscan din Roman și nu numai, precum și de prezența rudelor și prietenilor celor sărbătoriți.

În cadrul acestei celebrări euharistice emoționante Lucaci Maria, Dumea Tereza și Ghercă Minodora au emis profesiunea solemnă, Lucaci Petru, Ilinca Florentina și Ghercă Mariana au emis profesiunea simplă, pentru perioada de un an, iar Bejan Valentina și Imbrea Emilia au început anul de noviciat, un an în care vor aprofunda spiritualitatea franciscană, în vederea profesiunii în cadrul Ordinului Franciscan Secular.

La predică pr. Leon a scos în evidență specificul Ordinului Franciscan Secular, fondat de sfântul Francisc pentru acei oameni care, în propria lor stare laicală, doreau nespus să urmeze idealul evanghelic. De asemenea, părintele custode și-a manifestat bucuria de a celebra această sărbătoare în prezența întregii Familii Franciscane reunite în acest cadru solemn: primul Ordin (Frații Capucini), al doilea Ordin (Surorile Clarise, gazdele evenimentului) și, în fine, cel de-al treilea Ordin (Franciscanii Seculari).

Ritul propriu-zis al profesiunii și al intrării în noviciat a avut loc după predică, moment în care fiecare candidat a răspuns la apelul făcut de pr. Leonard Ghiurca, asistentul spiritual al Ordinului Franciscan Secular din Roman.

La sfârșitul celebrării pr. paroh, Pavel Chelaru, a ținut să îi felicite pe cei care s-au angajat în acest drum de viață evanghelică și, menționând că participă pentru prima dată la un astfel de eveniment, a dorit să exprime propriile simțăminte, spunând următoarele: „Dacă, la ieșirea din biserică, m-ar întreba cineva de unde vin, i-aș răspunde că vin de pe Tabor!”, făcând referință, bineînțeles, la evanghelia zilei.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească la Conventul „Sfântul Padre Pio” al fraților capucini, unde se desfășoară activitatea și formarea membrilor Ordinului Franciscan Secular din Roman.

Felicitări tuturor și îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze această operă a sa pe care a început-o în sânul Bisericii prin slujitorul său umil, sfântul Francisc de Assisi, în speranța că va aduce mereu un rod tot mai îmbelșugat.

Pace și Bine!

Fr. Daniel Cosmin Constantin, O.F.M. Cap.

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.