Profesiune solemnă 2016

Vorbește, Doamne, căci slujitorul tău ascultă! (1Sam 3,10)

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto 

Ziua de 1 oct. 2016 a fost, pentru frații capucini, o zi binecuvântată de Dumnezeu, o zi în care s-a celebrat profesiunea solemnă a trei confrați studenți: Daniel Tală  (Pietricica-Bc), Octavian Vacaru (Galbeni-Bc) și Adrian Cojoc (Berzunți-Bc), care au promis să-i slujească Domnului pe tot timpul vieții lor după Regula Sf. Francisc și Constituțiunile Ordinului Capucin, în Sărăcie, Curăție și Castitate.      

Legământul sacru a fost făcut în fața Custodelui fraților Capucini din România, fr. Iosif Lucian Dumea, în prezența părinților parohi din localitățile unde s-au născut, a părinților și rudelor, ca și a peste 20 de confrați preoți (capucini și conventuali) și a unui mare număr de persoane consacrate și alți credincioși și cinstitori ai Fericitului Ieremia, unii veniți de la mari depărtări (Sighetu-Marmației).

Sfînta Liturghie a început la ora 11, prin procesiunea solemnă a preoților concelebranți și a candidaților spre Sfântul Altar, însoțită de cântările solemne ale Corului Sanctuarului, dirijat de tânărul dirijor Iustin Călin.

Cuvântul de învățătură al acestei Sfinte liturghii a fost rostit de către fr. Custode, care comentând textul evanghelic luat din Evanghelia după sf. Ioan (cap. 15), în care Isus îi numește pe ucenici săi „prieteni”, i-a îndemnat pe candidați să accepte și să rămână pentru totdeauna prieteni ai lui Dumnezeu, care i-a chemat pe nume și prieteni ai tuturor oamenilor în mijlocul cărora sunt chemați să dea mărturie despre această prietenie dintre ei și Dumnezeu, dintre Dumnezeu și oameni.

Momentul culminat a fost profesiunea solemnă, care a început prin prosternarea la pământ a candidaților și invocarea ajutorului tuturor sfinților prin litania specifică, prin depunerea voturilor propriu zise făcute de candidați în mâinile Custodelui și prin Binecuvântarea solemnă a candidaților de către același fr. Custode și acceptarea solemnă a candidaților în Fraternitatea Capucină prin îmbrățișarea fraternă, după care Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a continuat în mod obișnuit.

După Sfânta Liturghie, Frații Capucini din Onești, gazda acestui măreț eveniment, au oferit o agapă fraternă participanților la acest moment de sărbătoare.       

Fr. Petre Marian Ianoș, OFMCap     

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.