Primul hram al bisericii „Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români” din Târgu Lăpuș

În ziua de 2 iunie, în calendarul liturgic al Bisericii Greco-Catolice din România, sunt comemorați Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Cu această ocazie, Frații Minori Capucini din Târgu Lăpuș au celebrat primul hram al bisericii închinate Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români.

Sfânta Liturghie a fost celebrată la ora 17.00, în curtea conventului de părintele Marincaş Gabriel Marian, paroh la Gherla I. Alături de el, au concelebrat douăzeci și unu de preoți: părintele paroh și protopop Hodiş Ioan Silviu Albu, preoți capucini, precum și preoți veniți din parohiile învecinate. Alături de preoți, au fost persoane consacrate (frați și surori bazilieni) și credincioși veniți atât din Târgu Lăpuș, cât și din satele învecinate.

Părintele Gabriel Marincaș a împărtășit cuvine de har și de învățătură cu privire la această sărbătoare, pornind de la evocarea importanței mărturiei pe care au dat-o cei șapte episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice. Ei au dat mărturia lor credincioșilor și celor care îi prigoneau și chinuiau nu doar prin cuvinte, ci mai ales prin oferirea propriei vieții pentru Cristos și Biserica sa.

Un al doilea aspect al predicii a fost iubirea celor șapte martiri față de Biserica lui Cristos: nu o Biserică construită din piatră, ci o Biserică construită din fiecare credincios, piatra de temelie fiind Isus Cristos. Predicatorul a invitat pe cei prezenți ca să iubească Biserica asemenea celor șapte martiri.

Un al treilea aspect al predicii a fost fidelitatea față de adevăr pe care au arătat-o cei șapte martiri ai Bisericii Greco-Catolice: această fidelitate față de adevăr avea la bază iubirea față Cristos, față de Biserică și față de cei încredințați păstoriri lor.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Cristinel Ghiurca, starețul Conventului “Sfinții îngeri păzitorii” din Târgu Lăpuș, a mulțumit părintelui predicator, preoților concelebranți, care au binevoit să se alăture comunității fraților capucini în celebrarea acestei sărbători, părintelui paroh Hodiş Ioan Silviu Albu și comunității Greco-Catolice “Buna-Vestire” din Târgu Lăpuș, cu care frații capucini colaborează în activitățile lor pastorale, precum și tuturor acelora care au contribuit la pregătirea hramului, fie pe plan material fie pe plan spiritual, pentru ca celebrarea sărbătorii să fie o laudă de bună mireasmă adusă bunului Dumnezeu. Fie ca El să îi răsplătească pe toți!

Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români să mijlocească pentru fiecare dintre noi darurile de care avem mai mare nevoie, pentru ca astfel și noi, asemenea lor, să putem fi adevărați martori ai lui Cristos în lumea de astăzi. Pace și bine!

Fr. Adrian Benchea-Joca (OFMCap.)

Album foto: Primul hram al bisericii „Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici Români” din Târgu Lăpuș

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.