Prezentare a Vitraliului central din Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești

În anul 2013, cu puțin timp înainte de comemorarea a treizeci de ani de la Beatificarea fericitului Ieremia Valahul, pe 30 octombrie, Sanctuarul diecezan din Onești, care păstrează osemintele sale, a fost înfrumusețat de un vitraliu central, un dar făcut sanctuarului și fericitului Ieremia de către Dieceza de Iași și de către Preasfințitul Petru Gherghel. De remarcat faptul că imaginea de pe vitraliu reproduce fidel icoana oficială a beatificării din 1983, pictată de către un pictor capucin italian.

În continuare, redăm discursul părintelui Ubaldo Oliviero rostit la începutul sfintei Liturghii de încheiere a Anului Ieremian, în care este prezentat și acest vitraliu central.

«Ți-am zidit templul pentru locuința ta, o Ieremia, în care tu să petreci în veci»

Preaiubiților, pace și bine!

Ne-am reunit astăzi, aici, în acest loc minunat, pentru a comemora cei treizeci de ani de la beatificarea compatriotului nostru Ieremia Valahul, cel de-al cincilea aniversar al venirii sale între noi, și acest An Ieremian de inițiative și rugăciuni realizate pe pământul nostru.
Acum, în circumstanța pe care o trăim, doresc să prezint întregii comunități acest loc sacru, de curând terminat în liniile sale artistice și liturgice, și vitraliul splendid pe care îl admirați.
Despre această operă de artă, vitraliul, vreau să vă spun câteva cuvinte în plus.
Vitraliul, așezat în poziția ideală a templului, domină întreaga nava centrală și spațiile adiacente: se vede din toate părțile.
Tabloul îl reprezintă pe fericitul Ieremia la picioarele unui tron, pe care este așezată Fecioara Maria, care i-l prezintă fericitului pe fiul ei Isus, așa cum s-a întâmplat în apariția din anul 1608.
Fericitul își îndreaptă privirea către un punct îndepărtat, România, iar Fecioara către cei care îi stau înainte: noi, credincioșii ei devotați.
Întreaga parte predominantă a tabloului se extinde pe o placă albastră, care amintește de culoarea cerului și a mării.
Nu este exclusă referința la prietenia dintre Italia și România, simbolizată de cele două hărți geografice, pe care se înalță prezența lui Ieremia și harurile divine care coboară de la tronul Mariei.
Nu este exclusă nici referința franciscană prin fratele soare și sora lună, care se regăsesc în tablou.
Acest vitraliu, astfel reprezentat, amintește de tabloul decorativ (arazzo) care, acum treizeci de ani, triumfa în Piața „Sfântul Petru”, la 30 octombrie 1983, ziua beatificării, pe care o comemorăm astăzi.
Tabloul a fost pictat de părintele Damaso, frate capucin.
Las pe altădată alte aspecte și considerații care pot fi spuse despre acest vitraliu.
Cu această operă se consolidează încă o dată raportul de fraternitate dintre Italia și România, dintre Napoli și Onești, deoarece Roma se mută la Onești și viceversa.
Lucrarea vitraliului a fost realizată de firma Mozaicart SRL din Iași și terminată pe 25 octombrie 2013.
Mulțumesc Excelenței Sale, Mons. Petru Gherghel, care, în numele său personal și al Diecezei de Iași, îmbrățișând cererea mea pentru acest Vitraliu și propunerea acestui simbolism al tabloului, a dăruit Sanctuarului din Onești această minunată Operă de Artă.
Nu aș putea să închei această scurtă prezentare fără a mulțumi firmei Vimpex a domnului Jitea, care a realizat lucrarea în marmură și granit din nava centrală și prezbiteriu, care acum apar în frumusețea lor simplă și liniară; în mod deosebit mulțumesc domnului Poli Chiriac, specialistul care a știut să îmbine între ele diferitele plăci și culori folosite.
Mulțumesc firmelor care au contribuit la finisările structurii murale: DMC și inginerul Richard Oatu, cu respectivele lor echipe de lucru.
Un „Mulțumesc!” din inimă prietenilor și binefăcătorilor din Napoli și împrejurimi, care, cu ajutorul lor continuu, mi-au oferit posibilitatea de a duce aproape la bun sfârșit lucrările la sanctuar.
Dragi prieteni, mult mai mult și mai bine, dacă Domnul va vrea, se va spune la inaugurarea sanctuarului, care sperăm să nu fie prea departe.

Mă scuzați, mulțumesc, pace și bine tuturor!

30.10.2013

Pr. Ubaldo Oliviero, OFMCap
Responsabil cu lucrările la Sanctuar

 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.