Predicile de Postul Mare din Vatican despre „uimirea euharistică”

De la 11 martie la 8 aprilie 2022, în Aula „Paul al VI-lea”
Predicile de Postul Mare despre „uimirea euharistică”

„«Luaţi şi mâncaţi, acesta este trupul meu» – O cateheză mistagogică despre Euharistie”: este tema predicilor pentru Postul Mare 2022, care se vor ţine în prezenţa papei la ora 9, în vinerile de 11, 18, 25 martie şi 1 şi 8 aprilie, în Aula „Paul al VI-lea”.

Cardinalul Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale, care va rosti meditaţiile, anunţă că, în pofida „multelor rele pe care pandemia de covid le provoacă omenirii”, a „existat cel puţin un efect pozitiv: ne făcut să conştientizăm de nevoie de Euharistie pe care o avem şi de golul pe care-l creează lipsa sa”.

Cardinalul capucin afirmă că unele Biserici locale au decis să dedice în acest an o cateheză specială despre Euharistie, în vederea unei „aşteptate revival (renaşteri) euharistice”. De fapt, Euharistia, spune predicatorul, este în centrul fiecărui timp liturgic, şi îndeosebi al Postului Mare, care „ne pregăteşte pentru momentul instituirii sale”.

Fiecare progres mic în înţelegerea sa, afirmă cardinalul, „se traduce într-un progres în viaţa spirituală, atât personală, cât şi eclezială”. Însă este şi „lucrul cel mai expus, din cauza repetitivităţii sale, să devină rutină, ceva normal”. Aşadar unul din scopul meditaţiilor este de a reînsufleţi ceea ce Sfântul Ioan Paul al II-lea numea „uimirea euharistică”.

(După L’Osservatore Romano, 24 februarie 2022)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa: http://www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.