Oneşti: Pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iaşi

Oneşti: Pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iaşi

Sâmbătă, 14 octombrie 2023, a avut loc pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iaşi, în cadrul căreia s-a desfăşurat şi întâlnirea de formare pe baza temei sinodale a diecezei noastre, pe care PS Iosif Păuleţ a propus-o pentru Anul Pastoral 2023-2024: „Biserica, familia lui Dumnezeu”.

La iniţiativa pr. Cristian Blăjuţ, OFMConv., vicar episcopal şi responsabil cu Secţiunea Viaţa Consacrată, s-a demarat această întâlnire de toamnă a persoanelor consacrate, tocmai pentru a ne întâlni, a discuta şi a aprofunda tema aceasta pe care pr. Leon Budău, OFMCap., custode al Fraţilor Capucini din România, a dezvoltat-o în conferinţa sa numită: „Viaţa consacrată în Biserica, familia lui Dumnezeu” şi pe care a prezentat-o în trei puncte: identitate, slujire şi mărturie.

După ce fraţii capucini ne-au primit cu disponibilitatea lor fraternă, ne-am adunat, apoi, cu toţii în cripta sanctuarului, unde sălăşluiesc moaştele Fericitului Ieremia Valahul, model de viaţă dăruită lui Dumnezeu în slujire şi rugăciune, ne-am predispus şi noi inimile şi mintea noastră la învăţătura meditaţiei pregătit de pr. Leon, prin rugăciunea iniţială în cinstea Duhului Sfânt şi a Sfintei Fecioare Maria.

Primul aspect important pentru noi toţi cei prezenţi a fost cel al identităţii noastre de consacraţi, precum şi al rolului nostru pe care îl avem în Biserică. Aşa cum spunea recent Papa Francisc, „Viaţa consacrată este un dar pentru Biserică, se naşte în Biserică, creşte în Biserică şi totul este orientat spre Biserică”. Această identitate a sa este strâns legată de slujire. „Pentru ce sunt persoanele consacrate în Biserică? Ce valoare şi semnificaţie are prezenţa consacraţilor în viaţa Bisericii?” Cu siguranţă răspunsurile ar fi multe, precum multe sunt şi carismele şi rolul fiecărui institut în parte, deoarece viaţa consacrată „slujeşte” foarte mult în Biserică şi „serveşte” aproapele pentru a asigura asistenţa şi îngrijirea vieţii în toate etapele sale, de la fragilitatea naşterii şi a copilăriei la fragilitatea bolii şi a bătrâneţii. Serveşte, de asemenea, pentru a promova o cultură întemeiată pe valorile evanghelice pentru a duce cu curaj vestirea evangheliei pe toate meridianele. Şi slujirea este strâns legată de mărturie, care este cel de-al treilea aspect al prezentării pr. Leon. Tot Papa Francisc, încă de la începutul pontificatului său, se adresează persoanelor consacrate cu un document numit: „Treziţi lumea! Mărturisitori ai profeţiei evanghelice”. Cu acest îndemn, papa doreşte ca toate persoanele consacrate, bărbaţi şi femei, să fie capabili de a trezi lumea din somnul acestor vremuri. „Să fie profeţi, spune el, care îl mărturisesc pe Isus aşa cum a trăit el pe acest pământ… Niciodată un consacrat nu trebuie să renunţe la profeţie!”. S-a amintit din nou exemplul Sfântului Francisc de Assisi care spunea fraţilor săi: „Predicaţi mereu evanghelia şi, dacă va fi necesar, predicaţi şi cu cuvântul”.

După această frumoasă şi bogată prezentare, au urmat lucrările în grupuri mici, unde cu toţii am avut posibilitatea de a ne exprima părerea, dar mai ales nevoia noastră de exprimare referitor la viaţa pe care o trăim ca slujitori şi mărturisitori în ambientele pe care le trăim fiecare în mănăstiri, conventuri, parohii, şcoli, spitale sau alte centre sociale.

Momentul central acestui pelerinaj a fost celebrarea Sfintei Liturghii, unde am putut oferi ca prinos de jertfă viaţa noastră de zi cu zi oferită deja lui Dumnezeu prin consacrarea noastră. La acest moment, ne-am unit în cânt şi rugăciune, atât pentru noi, pentru comunităţile noastre, cât şi pentru dieceză, episcopi şi preoţi, pentru Sfântul nostru Părinte Papa Francisc şi întreaga Biserică, dar şi pentru pacea în lume, în special pentru Ucraina şi Ţara Sfântă.

Cuvântul de învăţătură pe care l-a ţinut pr. Cristian Blăjuţ l-am putut percepe mai mult ca un îndemn de trăire cât mai conformă a vieţii noastre consacrate cu Evanghelia lui Cristos, pornind de la carisma proprie care este, de fapt, acţiunea Duhului Sfânt în noi şi care îmbogăţeşte mereu Biserica de-a lungul veacurilor cu noi vocaţii şi ministere pentru a o face sfântă şi neprihănită în iubire şi deschisă spre noile forme de slujire în iubire. Plecând de la parabola lui Isus unde Învăţătorul ne vorbeşte despre sămânţa căzută în pământ bun şi care a adus rod: „una treizeci, alta şaizeci, alta o sută” (cf. Mc 4,8), ne-a invitat să conştientizăm cu întreaga Biserică locală care ar fi motivele concrete la care asistăm la scăderea drastică a vocaţiilor la preoţie, viaţă consacrată şi chiar căsătorie? Cu siguranţă multele activităţi şi iniţiative bazate mai mult pe a face decât pe a fi, decât momente de tăcere şi rugăciune profundă, de comuniune şi contemplaţie. Pr. Cristi a încheiat predica sa cu îndemnul de a privi mereu la aceea care este icoana Bisericii şi a vocaţiei, la Maria, Maica lui Dumnezeu, Mireasa Duhului Sfânt, Slujitoarea Domnului şi a omenirii.

După sfânta şi dumnezeiasca Liturghie unde ne-am împărtăşit cu Trupul lui Cristos, a urmat şi agapa frăţească din partea fraţilor capucini, după care a urmat prezentarea sintezelor de către secretarii grupurilor. De aici au reieşit foarte multe aspecte pozitive şi în acelaşi timp multe deziderate pentru un viitor cât mai bun pentru fiecare dintre noi, pentru comunităţile noastre, pentru Biserica locală, precum şi pentru cea universală şi întreaga lume.

Ziua noastră de întâlnire formativă şi de pelerinaj nu se putea încheia fără acea întâlnire personală cu Mirele Isus Cristos Euharisticul. Aici în tăcere ne-am oferit viaţa noastră cu toate sentimentele noastre pe care el le cunoaşte în intimitatea noastră, precum şi intenţiile noastre şi ale lumii întregi, în special pentru pacea în lume. Acesta a fost şi deviza zilei, să fim făuritori de pace, să ne rugăm pentru pace şi împreună cu cei din parohiile noastre să construim şi să ducem pacea în lume.

După binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament, părintele custode al Fraţilor Capucini a mulţumit tuturor organizatorilor, dar şi participanţilor, care am fost peste 150, şi ne-a invitat pe toţi la apropiata sărbătoare a celor 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia, care se împlinesc pe data de 30 octombrie 2023.

Regina păcii, roagă-te pentru noi!

Pr. Alexandru Olaru, OFMConv.,
secretar diecezan cu Viaţa Consacrată

Album foto: Oneşti: Pelerinajul de toamnă al persoanelor consacrate din Dieceza de Iaşi

Sursa: http://www.ercis.ro

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.