Onești: Întâmpinarea Crăciunului la Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”

Astăzi vi s-a născut Mântuitorul!

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

“Colinde, colinde
e vremea colindelor!
…………………….
De dragul Mariei
și-al Mântuitorului,
lucește pe ceruri
o stea călătorului.” 

Crăciunul este sărbătoarea generozității, a iubirii, a dăruirii și a bucuriei, cu un timp îndelungat de pregătire, care te face să înaintezi către ea, să trăiești acel moment suprem al ei, ca apoi să crești în ea și din ea. Izvorul generozității, al iubirii, al bucuriei și al dăruirii este Dumnezeu. El ne-a făcut primul și cel mai mare cadou de Crăciun, oferindu-ni-l pe Fiul său ca dar veșnic, El a împărțit inimilor umane binecuvîntările și darurile cerului.

Pentru a nu pierde din vedere esența și adevăratul spirit al Crăciunului, elevii Liceului Teologic “Fericitul Ieremia” au desfășurat o serie de activități artistice și spirituale dedicate marelui eveniment al Nașterii Domnului.

Astfel, în perioada premergătoare Crăciunului, imitând și repetând gestul de iubire și de dăruire al lui Dumnezeu, reprezentanții Consiliului Școlar al Elevilor au inițiat o activitate caritativă sub titlul “Dăruind vei dobândi”, amplasând pe holul școlii o cutie pentru donații, pe care au transformat-o apoi în daruri pentru copiii nevoiași, lipsiți de bucurii.

Mesager al veștii Nașterii Domnului a fost și corul “Magnificat” al liceului nostru, care, în perioada 15-20 decembrie 2013, sub bagheta profesorului Aristică Vaida,  a susținut concerte de colinde pe la diferite instituții din Municipiul Onești, dar și în afara orașului.

Pentru a face din sufletele noastre un Betleem primitor, în care Cristos “să se nască și să crească”, miercuri, 18 decembrie 2013, elevii și profesorii liceului au participat la Jertfa Euharistică și la momentele de rugăciune și refelecție propuse de pr. Cristinel Ghiurca, directorul liceului, și desfășurate în cripta sanctuarului “Fericitul Ieremia”. La ora 10.00 a început meditația, ținută de pr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini, care a avut ca temă îndemnul: “Să ne lăsăm surprinși de Prunc, care vine cu darurile sale”. A urmat recitarea sfântului Rozariu, timp în care mai mulți preoți au stat la dispoziție pentru spovadă, iar apoi sfânta Liturghie, celebrată tot de pr. Leon Budău, care, în cadrul omiliei, a vorbit despre modul și modelul de a îmbrățișa planul lui Dumnezeu asemenea Mariei și lui Iosif.

După momentele de pregătire spirituală, profesorii liceului au vizitat fiecare sală de clasă pentru a vedea locul pe care l-au pregătit elevii pentru venirea lui Isus. Pe parcursul Adventului, în cadrul proiectului “Locul pregătit de noi pentru Pruncul Isus”, inițiat de prof. Monica Grosu, elevii au fost invitați să sacrifice din timpul lor, să-și împodobească sălile de clasă pentru sărbătoare și, după modelul sfântului Francisc din Assisi, să realizeze imaginea Betleemului cu scena Nașterii Domnului. Un reprezentant din fiecare clasă a prezentat simbolistica decorului și a ieslei, iar apoi elevii au transmis profesorilor mesajul Crăciunului printr-un colind. În funcție de particularitatea de realizare a imaginii Betleemului, fiecare clasă a primit o diplomă din partea conducerii liceului, pentru originalitate, simbolistică, generozitatea inimii în primirea lui Isus etc.

Manifestările dedicate marelui eveniment al Nașterii Domnului s-au încheiat joi, 19 decembrie 2013, în sala de festivități a liceului, unde a avut loc serbarea de Crăciun, deschisă prin concertul corului “Magnificat” și al corului de copii “Andantino” al Școlii Generale “Ghiță Mocanu” din  Onești, oferind auditoriului un potpuriu de colinde pline de veselie, ritmicitate și energie, cu un mesaj profund. În partea a doua a serbării, spectatorii au fost surprinși de un oaspete cunoscut, îndrăgit și așteptat de toți, Moș Crăciun, care a împărțit daruri celor prezenți și a îndemnat ca fiecare dintre noi să joace rolul lui Moș Crăciun în relația cu aproapele său. Înainte de a aștepta daruri, trebuie să fim primii care dăruim. În încheiere, elevii claselor a XII-a, coordonați de profesorii diriginți, d-na Monica Scripcaru și dl. Ioan Paliștan, au înveselit publicul spectator prin datini și obiceiuri populare românești și au adresat profesorilor tradiționala urare de Anul Nou.

Să ne întâlnim cu toții în fața ieslei, să admirăm splendoarea Crăciunului și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul Cuvântului întrupat.

Crăciun binecuvântat!

Prof. Monica Grosu

Mai multe imagini pot fi găsite pe situl liceului: www.liceulteologicfericitulieremia.ro 

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.