Oneşti: Hramul Sanctuarului „Fericitul Ieremia”

Oneşti: Hramul Sanctuarului „Fericitul Ieremia”

Sărbătoarea liturgică a Fericitului Ieremia Valahul a fost celebrată la Oneşti luni, 8 mai 2023, de către fraţii minori capucini împreună cu PS Petru Gherghel, episcop emerit, mai mulţi preoţi din dieceză şi cu cinstitorii Fericitului Ieremia, prezenţi în mare număr la sanctuarul închinat lui, pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu pentru acest model de slujire, de iubire şi de umilinţă pe care l-a dăruit poporului român, după cum părintele diacon fr. Valentin Iosif David a vorbit, în cadrul triduum-ului de pregătire premergător sărbătorii.

În cadrul predicilor tematice („Împreună cu Ieremia spre Maria”), fratele diacon a vorbit despre atitudinea de slujire a fericitului Ieremia faţă de toţii semenii, pe care acesta a învăţat-o iniţial de la mama sa, Margareta, iar mai apoi de la Mama noastră cerească, Fecioara Maria; despre iubirea pe care acesta o manifesta faţă de Fecioara Maria şi faţă de semeni; şi despre umilinţa cu care fericitul Ieremia, plin de râvnă, se avânta pe drumul ce duce spre paradis.

Acest timp de pregătire a culminat cu Liturghia solemnă de luni, 8 mai 2023, la 10.30, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, la care pr. Daniel Cimpu, paroh al comunităţii catolice din Dărmăneşti, a vorbit despre virtuţile care caracterizează viaţa de sfinţenie a fericitului Ieremia: simplitatea, inspirată din Evanghelie, şi caritatea în slujirea aproapelui, mai ales a celor aflaţi în suferinţă. Pr. Daniel i-a invitat pe cei prezenţi să tindă spre paradis făcând bine pe pământ şi să păstreze vie imaginea ştergarului, semn al slujirii, pe care Isus l-a folosit când a spălat picioarele apostolilor. Totodată, i-a îndemnat pe credincioşi să aspire să ajungă şi ei pe „candelabrul” pe care sunt fericitul Ieremia şi ceilalţi fericiţi români: Anton Durcovici, Veronica Antal şi alţii, urmând exemplul Fericitului Ieremia.

Sărbătoarea s-a încheiat seara, la ora 18.30, cu celebrarea Sfintei Liturghii pentru toţi binefăcătorii sanctuarului şi ai fraţilor minori capucini, prezidată de fr. Ciprian Vacaru, rectorul sanctuarului. La predică, fr. Eugen Giurgică a subliniat cât de necesar este să mulţumim pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu.

Sfinţii tăi, Doamne, să aducă bucurie pretutindeni!

Fr. Alois Bulai, OFMCap.

Album foto:Oneşti: Hramul Sanctuarului „Fericitul Ieremia”

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.