Onesti: Discursul parintelui Ubaldo Oliviero, Rectorul Sanctuarului, cu ocazia jubileului de argint al beatificarii fericitului Ieremia (30 octombrie)

Pace și Bine !

Preaiubiților,
După celebrările de Întoarcere a Fericitului Ieremia în patria sa, încheiate anul acesta pe 31 mai, suntem încă o dată adunați în jurul fratelui nostru, pelerinul iubirii, pentru a celebra 25 de ani de la Beatificare, jubileul de argint. Este prima celebrare solemnă pe care o facem în cinstea sa, în Casa din Onești, unde actualmente se odihnește.
Această celebrare aduce câteva inițiative, care vor fi baza unei slujiri religioase și apostolice în Sanctuar, în jurul prezenței Fericitului Ieremia. Va enumăr câteva dintre acestea:
1) Deschiderea Capelei Adorației, unde credincioșii se vor aduna zilnic pentru a sta în compania lui Isus din Sfânta Ostie și pentru a-i înălța rugăciuni și cântece, pentru ei înșiși, pentru Biserica noastra și pentru poporul nostru;
2) Distribuirea Pâinii Fericitului Ieremia. El distribuia pâine săracilor și bolnavilor de pe străzile din Napoli, și toți o primeau și o mâncau, sau o păstrau, cu mare devoțiune. La fel și noi, în fiecare luni din lună, vom distribui credincioșilor pâinea binecuvântat’ a Fericitului Ieremia.
3) Aprinderea Lămpii Votive a Fericitului Ieremia, care vrea să fie o continuitate a rugăciunilor cinstitorilor săi și ale pelerinilor; depunând rugăciunile lor la picioarele Fericitului, acestea vor continua să se înalțe la cer. Această lampă, aprinsă anul acesta de Decanatul de Trotus, va fi alimentată în fiecare an de un alt Decanat, în ziua de 5 martie, zi în care lampa vieții pământești a Fericitului Ieremia s-a stins pentru lumea aceasta și s-a aprins în gloria cerească;
4) Al patrulea punct, care însă nu este o inițiativă, ci un dar făcut comunității creștine din România, se referă la prezentarea Relicvei “Insignis” (Reliquia Insignis) .
După ce am suferit și am muncit mult pentru a-l aduce în patrie pe Fericitul Ieremia – așa cum voi știți și ați participat – care, după ce a vizitat aproape toată România, a fost depus în acest Sanctuar, astăzi sunt bucuros să vă prezint o Relicvă Prețioasă, o parte osoasă, suficient de vizibilă a trupului său, poate partea cea mai semnificativă: cea a picioarelor sale; picioare care, după ce au traversat România și Italia, au parcurs toate străzile din Napoli pentru a aduce pace, sănătate și binecuvântare.
Relicva “Insignis” a Fericitului Ieremia, pe care o putem vedea și venera cu toții, este constituită din “Diafiza Femurului Stâng”, cu o lungime de 23,50 cm și din “Rămășița din apropierea Epifizei Stângi”, cu o lungime de 7 cm, o lățime de 3,50 cm și o înălțime de 2,20 cm.
Acest dar făcut Bisercii Catolice din România, îl puteți admira în această casetă sigilată din plexiglas, și așezată într-o altă casetă din stejar, îmbrăcată cu o tăbliță din metal și împodobită cu mătase roșie și albă.
Trupul Ferictului Ieremia, cuprins în această statuie culcată, nu poate fi văzut dar îl puteți admira în acest mic etui prețios, confecționat nu doar cu intenția de a fi expus spre venerația tuturor, și doar în anumite circumstanțe, dar și cu intenția de a fi dus în diferite comunități, care nu au avut bucuria prezenței sale în luna mai.
Îmi doresc ca multe comunități parohiale să ceară acest lucru, ca să le oferim tuturor bucuria de a-l vedea pe Sfântul nostru, și ca el să își continuie pelerinajul său prin Romania, început pe 13 mai, 2008.
Înainte de toate îi mulțumim bunului Dumnezeu și slujitorului său fidel, Fericitul Ieremia.
Apoi vă mulțumesc Excelenței voastre, Mons. Petru Gherghel, care ați acceptat și ați binecuvântat inițiativele noastre pentru această Celebrare.Vă mulțumesc de asemenea și pentru prezența Excelenței voastre, astăzi, în mijlocul nostru.
Le mulțumesc confraților, împreună cu Custodele, pentru că mi-au fost aproape și au colaborat cu mine pentru această pregătire.
Le mulțumesc oaspeților veniți din străinătate, din Italia, împreună cu Ministrul Provincial și cu Mons. Sebastiano Bonavolonta, prezent încă o dată în mijlocul nostru.
Vă mulțumesc vouă, tuturor fraților întru preoție, și le mulțumesc parohiilor care au venit în timpul Novenei.
O mulțumire deosebită Corului, compus din seminariștii și elevii Liceului “Fericitul Ieremia”. Prin ei îi multumesc directoarei și cadrului didactic, pentru disponibilitatea lor.
De asemenea, o mulțumire cu totul deosebită vă adresez dumneavoastră, domnule primar ing. Emil Lemnaru. În numele comunității noastre Capucine vă încredințez această Diplomă de Recunoștință .
Iar acum Excelență, vă revine Preasfinției voastre onoarea să deschideți acest înveliș care vă va fi încredințat pentru Capela Episcopiei, și vă rugăm să ne binecuvântați pe toți.

Pr. Ubaldo Oliviero, O.F.M. Cap, Rector

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.