Oneşti: Au trecut 398 de ani de la moartea Fericitului Ieremia

Oneşti: Au trecut 398 de ani de la moartea Fericitului Ieremia

Duminică, 5 martie 2023, în sanctuarul diecezan din Oneşti, a avut loc comemorarea a 398 de ani de la moartea Fericitului Ieremia Valahul. Liturghia solemnă de la ora 10:30 a fost prezidată PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi.

Celebrarea a început cu oferirea uleiului pentru lampa votivă care arde continuu lângă racla Fericitului Ieremia, ulei care anul acesta a fost oferit de Parohia „Înălţarea Domnului” din Sagna, reprezentată de părintele Francisc Fărcăşel, parohul comunităţii, şi de mai mulţi credincioşi din această parohie. Părintele Francisc Fărcăşel a fost şi cel care, în cadrul omiliei, a căutat să evidenţieze bucuria, pacea şi starea de bine care a cuprins inima ucenicilor în momentul schimbării la faţă a lui Isus, pe de o parte, iar pe de altă partea bucuria şi pacea care învăluie inima creştinului în momentul participării la Sfânta Liturghie. Pe lângă acestea, au fost evidenţiate şi anumite aspecte din viaţa Fericitului Ieremia.

Comemorarea morţii Fericitului Ieremia a fost precedată de o novenă de pregătire. În ultimele trei zile de novenă, respectiv 2, 3 şi 4 martie, Sfintele Liturghii de seară au fost caracterizate de un triduum special de rugăciune, iar reflecţiile au avut tema: „Împreună pe calea sfinţeniei”, predicator fiind fratele Lucian Dămoc, diacon capucin.

În această atmosferă de pregătire pentru sărbătoarea morţii Fericitului Ieremia, ziua de sâmbătă, 4 martie, a fost şi prilejul unei întâlniri de formare pentru toţi fraţii capucini din România care, sub îndrumarea fratelui capucin Gianluca Savarese, au reflectat asupra vieţii fraterne şi a vieţii de rugăciune, privite la lumina mărturiei oferite de Sfântul Francisc şi de primii săi fraţi.

Toate aceste zile de bucurie şi har au fost concluse cu o Sfântă Liturghie de mulţumire, celebrată duminică seara, la ora 18.30, fiind prezidată de fr. Leon Budău, custodele Fraţilor Minori Capucini din România, împreună cu confraţii din custodie.

Fericitul Ieremia să mijlocească de la Dumnezeu harurile de care avem mai mare nevoie şi să ne fie model şi călăuză în drumul vieţii.

Fr. Irimia Bejan, OFMCap.

Album foto: Oneşti: Au trecut 398 de ani de la moartea Fericitului Ieremia

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.