ONEȘTI – A DOUA SERIE DE EXERCIȚII SPIRITUALE ANUALE PENTRU FRAȚII CAPUCINI

Exerciții spirituale pentru Frații Capucini

În perioada 5-11 septembrie, la Onești, Frații Capucini din România au participat la exercițiile spirituale ținute de părintele Marius Vătămănelu (O.F.M. Conv.). Deși temele abordate în meditații au fost variate, toate conduceau la aceeași temă de fond: a sta împreună cu Isus în rugăciune, în adorație: fericirea, relațiile armonioase cu cei din jur, virtuțile teologale și virtuțile cardinale, toate își trag seva din Cristos, primesc viață de la El. Timpul petrecut cu Isus, Dumnezeu adevărat, dar și om adevărat în modul cel mai deplin, ne umanizează, ne face să fim, după exemplul Său, oameni în modul cel mai autentic și mai deplin.

Exercițiile spirituale au avut un caracter inedit, fapt afirmat de mai mulți frați la finalul exercițiilor. Un frate a mărturisit că noutatea acestor exerciții a fost timpul mare acordat adorației euharistice, predicatorul punându-se deoparte, făcându-se mic, pentru a face loc lui Isus. Un alt frate a mărturisit: „Am douăzeci de ani de viață consacrată și niciodată n-am făcut atâta adorație la exercițiile spirituale”. Îmbinarea armonioasă dintre conferințe („teorie”) și momentele de rugăciune și adorație euharistică („practică”), cu timpul îndelung acordat acestora din urmă, a făcut ca exercițiile spirituale să nu fie resimțite ca o serie de conferințe, ci, într-adevăr, ca exerciții spirituale. Incluse în cadrul programului comunitar zilnic sub forma a două conferințe și a patru momente de adorație euharistică și rugăciune (dispuse pe parcursul întregii zile), exercițiile spirituale au întărit cu adevărat participanții.

S-a remarcat, de asemenea, îndemnul repetat al predicatorului de a avea o viziune de credință asupra evenimentelor și persoanelor din viața noastră, fiind siguri că Dumnezeu conduce toate (chiar suferințele și adversitățile) spre bine celor care cred în El și îl iubesc. Părintele Marius a îndemnat frații să apeleze și la detașarea emoțională, la spiritul autocritic, la interiorizare și auto-reflecție.

Îi mulțumim Domnului pentru aceste zile de exerciții spirituale euharistice, în care am avut ocazia de a recupera valoarea rugăciunii și a adorației euharistice, și de a ne reîncărca spiritual sub privirea umilă a lui Isus din Preasfânta Euharistie. Bunul Dumnezeu să răsplătească efortul părintelui Marius și să ajute frații participanți în trăirea unei vieții evanghelice autentice!

Fr. Lucian Dămoc OFM Cap.

Album foto: Exerciții spirituale pentru Frații Capucini

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.