Onești 8 mai 2019, sărbătoarea hramului

Chiar dacă vremea nu promitea o ameliorare după ploile și vijeliile din zilele trecute, ziua sărbătorii Fericitului Ieremia a început la Onești printr-un fel de „armistițiu” încheiat între cinstitorii sărbătoritului, care au venit în număr mare de prin toate zonele Moldovei, și „responsabilii cu starea vremii” din cer (unde, cu siguranță, a mijlocit și sărbătoritul nostru!), astfel încât tot ceea ce a fost programat și pregătit pentru această zi s-a putut desfășura în bune condiții.
Zilele premergătoare hramului au fost însuflețite de predicile fr. Paul Daniel Coman, care, pornind de la tema generală a sărbătorii: Fericitul Ieremia, un tânăr printre tinerii veacului său și un posibil model pentru tinerii de azi, a prezentat celor prezenți importanța unui model de urmat în viața fiecăruia, dar mai ales a celor tineri, a acelora care se pregătesc să facă un pas decisiv în viață. Părintele predicator și-a fundamentat cuvintele sale de învățătură atât pe istoria personală a tânărului Ion, dar și pe Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc adresată tinerilor, Christus vivit.
Și la sfânta liturghie a hramului, PS Petru Gherghel, păstorul diecezei noastre, a evidențiat, în cuvântul său de învățătură, importanța familiei în viața noastră, importanța pe care trebuie să o acordăm exemplului și sfaturilor primite de la părinți, de la cei pe care i-am ales ca modele în viață, de la cei care ne sunt învățători și păstori.
Păstorul diecezei noastre a citat cuvintele sf. papă Ioan al XIII-lea adresate celor prezenți în sala Clementină a Palatului Apostolic în ziua de 18 decembrie 1959, cu ocazia proclamării virtuților eroice ale viitorului fericit Ieremia, pe care le reproducem mai jos, întrucât fac parte din istoria recentă a umilului fiu de plugari moldoveni:
„…România a fost patria fratelui Ieremia din Valahia (…) O țară veche din Europa care și prin nume amintește de legătura sa cu mama comună a tuturor popoarelor; (…) Suntem a doua zi după concistoriul în care aminteam, prin cuvinte pline de tristețe și aveam prezente în fața ochilor și în suflet țările în care, ca și în România, catolicii trec prin ceasul încercării permisă de către Providență și ni se pare din mormântul umilului fiu al sf. Francisc se aude un îndemn la a merge înainte cu mai mult curaj, un îndemn la a ne ruga plini de încredere și la o slujire generoasă a cauzei binelui. (…) Umilul frate laic o întrebase într-o zi pe buna sa mamă ce trebuia să pentru a fi sigur de mântuirea veșnică. Acea bună femeie i-a arătat fiului lumina caprinsă de pe munte: adică Sfânta Biserică a Domnului. Iar acel adolescent, cu o ardoare superioară vârstei și educației sale, a plecat la drum și nu și-a găsit pacea până nu și-a găsit cea de-a doua familie, Ordinul Francisca, aleasă floare a Bisericii Catolice, care i-a dat un nume nou, un veșmânt sfânt, o regulă de viață, printre multe altele, sublimă și evanghelică. Patruzeci și șapte de ani de umilă .slujire: tot timpul vesel, gata să ajute, plin de generozitate. În ochii nevinovați ai fratelui Ieremia se reflectau nemărginitele câmpii ale patriei sale pământești, la care se gîndea cu o filială duioșie. Însă nu era un străin nici în Italia. Poporul napolitan, atât de dulce în aprecierile sale și atât de entuziast în simpatiile sale, l-a iubit atât pe timpul vieții sale cât și după moartea sa pe acest fiu adoptiv. Tot secretul sfințirii acestui suflet bun constă în simplitatea gândirii, a deciziei și a punerii acesteia în practică: întotdeauna avându-l în fața sa pe Domnul, întotdeauna plin de încredere în el, predispus tot timpul să primească inspirația divină și indicațiile ascultării. Este încurajant pentru noi!”(cfr. Osservatore Romano, 1959, dec. 19).

În cursul dimineții, înainte de Sfânta Liturghie a hramului, în sala de festivități a Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” a aut loc și festivitatea de premiere a câștigătorilor primei ediții a concursului „Biblia și lumea de azi” și alte activități, pe care le putem vedea și aprecia pagina de facebook a liceului.

Ziua sărbătorii familiei capucine a continuat cu o agapă fraternă și cu o sfântă liturghie de mulțumire celebrată de fr. Flavian Gondoș la ora 18,30.

fr. Petre-Marian Ianoș OFMCap.

Album foto: Onești 8 mai 2019, sărbătoarea hramului

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.