Onești: 25 de ani de prezență capucină în România

Duminică, 24 septembrie 2017, frații capucini din Custodia „Fericitul Ieremia” au celebrat la Onești aniversarea celor 25 de ani de prezență în România.

În urmă cu un sfert de veac, la 24 septembrie 1992, soseau la Onești în mod oficial, din provincia capucină de Napoli, doi frați, pr. Ubaldo Oliviero și pr. Vittorio Clemente, cărora li s-a alăturat un alt confrate capucin, pr. Mario Querini, deja prezent pe meleagurile noastre, cu scopul de a pune bazele unei prezențe capucine în România, la invitația mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, și a pr. Eduard Sechel, pe-atunci paroh la Onești, în Parohia „Petru și Paul”. Toate acestea se datorează în chip deosebit beatificării fericitului Ieremia Valahul, la 30 octombrie 1983, acesta fiind primul român ridicat la cinstea altarelor în Biserica Catolică.

Evenimentul a culminat cu sfânta Liturghie prezidată de pr. Lucian-Iosif Dumnea, custode al fraților capucini din România. La această celebrare au luat parte pr. Ubaldo Oliviero – unul dintre primii frați capucini care și-au început misiunea în România în urmă cu 25 de ani – pr. Flavian Gondoș, rector al sanctuarului „Fericitul Ieremia”, pr. Inocențiu Arcana și pr. Ferenț Tancău – colaboratori și profesori în primii ani de existență ai Seminarului capucin din Onești – precum și numeroși frați capucini din întreaga țară. Totodată, au luat parte la această celebrare persoane consacrate și un număr mare de credincioși din localitate și împrejurimi, pentru a se uni în rugăciune cu frații capucini.

La cuvântul de învățătură, pr. Lucian-Iosif Dumea și-a exprimat recunoștința pentru cei 25 de ani de prezență capucină pe pământ românesc și pentru roadele acestei prezențe, subliniind faptul că scopul nostru, al tuturor, nu este acela de a acumula merite, ci mai degrabă a conștientiza și a recunoaște că totul este darul bunătății lui Dumnezeu.

După sfânta Liturghie a urmat un moment comemorativ ținut în sala „Eduard Sechel” a sanctuarului, debutând cu un scurt discurs al pr. Flavian Gondoș, urmat citirea mesajului părintelui provincial de Napoli, Leonardo Franzese, și de intervențiile pr. Ubaldo Oliviero, pr. Inocențiu Arcana și pr. Ferenț Tancău. Fr. Marian Ianoș a prezentat cartea „Spre aducere aminte… Capucinii. 25 de ani de prezență în România”, în care este reflectată evoluția prezenței capucine în România, în cei 25 de ani. Acest moment a fost încheiat de corul „Pax et Bonum” al sanctuarului „Fericitul Ieremia”, care i-a încântat pe participanți prin cântările sale.

Fericitul Ieremia să mijlocească pentru toți belșug de har și binecuvântare!

Fr. Iulian Ghiurca, OFMCap.

Album foto: Onești: 25 de ani de prezență capucină în România (24 septembrie 2017)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.