Noul custode si consilierii Custodiei „Fericitul Ieremia” din Romania (30 iulie)

Pr. Leon Budău a fost ales miercuri, 30 iulie 2008, noul custode al Custodiei Ordinului Fraților Minori Capucini din România în cadrul Capitulului electiv al custodiei care s-a desfășurat în perioada 28-31 iulie 2008 la Onești, în sala „Sfântul Padre Pio” a Conventului „Fericitul Ieremia” din Onești. La alegerea noului custode au participat 23 de frați cu profesiune solemnă, adică toți frații cu drept de vot.

În după-amiaza zilei de miercuri, 30 iulie, la ora 16.00, în sala „Sfântul Padre Pio”, sesiunea de alegere a noului custode s-a deschis prin intonarea imnului „În Valahia frumoasă”, celebrarea orei medii și invocarea Duhului Sfânt, după care secretarul capitolului a făcut apelul fraților cu drept de vot din care a rezultat a fi prezenți toți frații cu drept de vot.

Pr. Leonardo Izzo, președintele comisiei prezidențiale care a condus capitolul, înainte de a trece la alegerea custodelui și a noului consiliu, a ținut să invite frații ca alegerea să fie o alegere obiectivă, nu o alegere personală după gusturile fraților, pentru ca astfel să fie cu adevărat expresie a voinței lui Dumnezeu și nu a voinței umane, cu toată transparența și sinceritatea interioară, cu mare responsabilitate în fața lui Dumnezeu și a fraternității custodiei în alegerea acelora care vor fi animatorii fraternității custodiale.

După al doilea tur de scrutin, frații cu drept de vot au ales custode pe fr. Leon Budău, care a întrunit majoritatea absolută de voturi exprimate și care a acceptat această slujire, frații întâmpinându-l cu aplauze prelungite, apoi a fost confirmat în funcție de ministrul provincial Leonardo Izzo.

A doua zi, la încheierea lucrărilor capitulare, la ora 12.00, frații s-au întrunit în cripta sanctuarului în prezența fericitului Ieremia, unde au intonat imnul de mulțumire Te Deum. Au urmat apoi promisiunile și jurământul noului custode, lectura unor fragmente din Izvoarele franciscane, îndemnurile din partea ministrului provincial și îndemnurile noului custode care a invitat întreaga fraternitate la trăirea vocației noastre de frați pe urmele sfântului Francisc și după exemplul Fericitului Ieremia.

Pr. Leon Budău, originar din Galbeni (BC), s-a născut în ziua de 15 august 1971 la Bacău. În anul 1994 merge în Italia unde va face primele etape de formare la sfârșitul cărora va face profesiunea simplă la 18 septembrie 1995 la Arienzo (Italia). Între anii 1996-2001 va absolvi Facultatea de Teologie la „Pontificia Facoltŕ dell’Italia Meridionale sezione S. Luigi” din Italia. La 6 septembrie 1998 face profesiunea solemnă. La 30 iunie 2001 este hirotonit diacon la Napoli, de către ES ep. Giuseppe Costanzo. În ziua de 15 decembrie 2001 este hirotonit preot la Onești, de către ES ep. Aurel Percă. Din 2001 până în 2004 va activa ca vicar la Conventul de Noviciat din Borzești. Din 2004 până în momentul alegerii a fost guardian și formator al comunității studenților din Roman. În 2005 la constituirea custodiei, fr. John Corriveau, ministru general OFMCap, îl numește ca prim consilier pe pr. Leon Budău, custode fiind pr. Ubaldo Oliviero.

Pr. Eugen Giurgică, OFMCap.

Album foto: PRIMUL CAPITUL ELECTIV AL CUSTODIEI “FERICITUL IEREMIA” DIN ROMANIA (30 IULIE 2008)

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.