Hramul Sanctuarului “Fericitul Ieremia”

Hramul Sanctuarului “Fericitul Ieremia”

Sărbătoarea liturgică a Fericitului Ieremia Valahul cumulează, la Onești, mai multe sărbători: este hramul Sanctuarului, al Custodiei fraților capucini, al conventului, al Liceului, toate aceste realități fiind puse sub ocrotirea primului fericit român ridicat la cinstea altarelor de către sfântul Ioan Paul al II-lea.

Această sărbătoare a fost pregătită de un triduum de celebrări în perioada 5-7 mai, ținut în sanctuarul diecezan din Onești. În aceste zile, liturghiile de seară din biserica inferioară a sanctuarului au fost dedicate fericitului frate capucin, având predici specifice, ţinute de părintele Adrian Benchea-Joca , şi devoţiuni către Fericitul Ieremia.

Aceste zile de pregătire au culminat cu liturghia solemnă prezidată de pr. Gheorghe Cojocaru, decan de Trotuș, împreună cu 22 de preoți. În predica sa, părintele Adrian Benchea-Joca a vorbit despre Fericitul Ieremia și carisma franciscană. Din carisma franciscană, a evidențiat trei aspecte: fraternitatea, minoritatea și bucuria. Fraternitatea franciscană este văzută ca acceptarea paternității universale a lui Dumnezeu și ca acceptarea fraternității universale a omului. Această acceptare a lui Dumnezeu ca tată și a omului ca frate este un răspuns la iubirea pe care a manifestat-o prin Fiul său. Minoritatea este o atitudine relațională care are la origine acceptarea propriei sărăcii. Această atitudine nu se reduce doar la acceptarea micimii noastre, ci cere, printre altele, și manifestarea ei explicită în relațiile cu Dumnezeu, cu frații și cu ceilalți oameni. Bucuria este mărturia frumuseții de a fi iubiți de Dumnezeu și de a fi creștini.

La finalul sfintei liturghii, rectorul sanctuarului, părintele Ciprian Vacaru a adus mulțumiri părintelui decan, preoților care au concelebrat, corului și tuturor credincioșilor veniți din Onești și din alte localităţi.

Liturghia de mulțumire celebrată seara, la ora 18.30, a fost prezidată de părintele Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România, împreună cu confraţii custodiei. În predica sa, părintele Leon a subliniat importanța virtuții tăriei în viața fericitului Ieremia.

Fr. Alexandru Gabriel Călărașu OFMCap.

Album foto: Hramul Sanctuarului “Fericitul Ieremia”

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.