Comemorarea morții fratelui Ieremia.

Fericitul Ieremia, model de milostivire

Click pe imagine pentru a vedea Albumul foto

Sub acest titlu s-a celebrat în acest an la sanctuarul din Onești comemorarea morții (+ 5 martie 1625) acestui sfânt confrate și concetățean al nostru, printr-o sfântă liturghie solemnă, prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar al diecezei de Iași.           

Sărbătoarea nașterii pentru cer a fericitului nostru a fost precedată de o novenă de pregătire, în care părintele predicator, fr. Irimia Bejan – OFMCap, la sfintele liturghii de seară, a făcut în stilul său convingător, o lectură pastorală a temei propuse de sf. Părinte papa Francisc pentru acest an jubiliar, Milostivirea, temă pe care a exemplificat-o și prin exemplul concret al fericitului Ieremia.    

De asemenea, în zilele de 3 și 4 martie, frații capucini de pe întreg cuprinsul țării s-au reunit la Onești pentru reculegerea din Postul Mare, unde au meditat asupra Milostivirii în viața și scrierile sf. Francisc (fr. Albert Goșman), cât și asupra unui ingredient strict necesar pentru o milostivire autentică, Milostivirea față de sine însuși (fr.  Petre-Marian Ianoș).      

Acest timp de pregătire pentru sărbătoare a fost încheiat joi, 4 martie, printr-o sfântă liturghie, la care Custodele fraților capucini, fr. Lucian Iosif Dumea, a acceptat – în numele Bisericii – cererea a patru tineri de a se consacra Domnului după exemplul sf. Francisc și al fer. Ieremia, începând prima parte a timpului de formare, postulandatul.

Sf. Liturghie solemnă din 5 martie, de la ora 10.30, a început printr-o procesiune de la mănăstire la Cripta unde se află racla cu moaștele Fericitului Ieremia. La începutul Sfintei Jertfe a fost oferit uleiul ce va alimenta timp de un an lampa veșnică de la moaștele fer. Ieremia, ofertă venită din partea Parohiei Schimbarea la față a lui Isus din Târgu Ocna (BC), reprezentată de Pr. Paroh Anton Encuți și de un grup de credincioși. Alături de PS Aurel au mai concelebrat peste 30 de preoți, iar alți 3 preoți capucini au stat la dispoziția pelerinilor pentru sacramentul sf. Spovezi.  

În cuvântul său de învățătură, PS Aurel a subliniat importanța acestui an jubiliar al milostivirii, insistând asupra trăirii faptelor de milostenie trupească și sufletească, după exemplul acestui sfânt concetățean al nostru, care timp de 40 de ani s-a dăruit slujirii aproapelui. Preasfinția Sa i-a îndemnat pe pelerini să-i imite exemplul, transformându-se și ei în samariteni pentru aproapele lor aflat în nevoie. 

La Sfânta Liturghie comemorativă au participat pelerini din parohiile decanatului de Trotuș, dar și alții, veniți din zona Bacăului și a Romanului.         

Sfânta Jertfă a fost însuflețită de corul sanctuarului, condus de tânărul dirijor Iustin Călin, la orgă aflându-se fr. Iulian Ghiurca, OFMCap.         

Ziua comemorativă s-a încheiat la ora 18.30 printr-o Sfântă Liturghie de mulțumire, prezidată de fr. Lucian Iosif Dumea, prin care frații i-au adus mulțumire lui Dumnezeu pentru harurile revărsate asupra poporului nostru prin mijlocirea Fericitului Ieremia.         

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.  

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.