A 28-a aniversare a beatificării Fericitului Ieremia Valahul

A 28-a aniversare a beatificării Fericitului Ieremia Valahul

Duminică, 30 octombrie 2011, într-o atmosferă de sărbătoare, frații capucini și cinstitorii fericitului Ieremia s-au reunit la Sanctuarul din Onești pentru a celebra memoria acelui fericit eveniment petrecut în 1983.

Cea de-a 28-a aniversare a Beatificării acestui fiu al poporului român a fost pregătită de o novenă și un triduum solemn, predicate de pr. Lucian Dumea, care, în cuvintele sale de învățătură din fiecare seară, a scos în evidență mai ales acele aspecte din viața fericitului care pot să fie sprijin și exemplu pentru familiile de astăzi.

Sfânta Liturghie a sărbătorii a fost prezidată de pr. Leon Budău, Custodele Fraților Capucini, avându-i alături pe decanul de Trotuș, pr. Toma Rediu, pe rectorul Sanctuarului, pr. Ubaldo Oliviero și alți confrați preoți.

Printre participanții la această sărbătoare au fost și un grup de membri ai Ordinului Franciscan Secular, care au celebrat, în zilele precedente, capitulul regional al Ordinului la Centrul de Spiritualitate franciscană și activitate ecumenică „Domus Mariae” și care au  ținut să rămână încă o zi la Onești, pentru a putea participa la bucuria fraților capucini și a cinstitorilor Fericitului Ieremia.

După proclamarea Sfintei Evanghelii, pr. Lucian a scos în evidență paralela dintre parabola „Bunului Samaritean” și viața fericitului nostru. Așa cum acel învățător al legii l-a întrebat pe Isus: „ce trebuie să fac?”, tot așa și tânărul Ion și-a întrebat mama, pentru că nu voia să ajungă în iad. Iar răspunsul final a fost la fel: „Mergi și fă și tu la fel!”, îndemn pe care fratele Ieremia l-a urmat constant în toată viața sa, îndemn care ar trebui să ne motiveze și pe noi, cinstitorii săi.

Un aport deosebit la buna desfășurare a sărbătorii l-a avut și corul Sanctuarului,   dirijat de  d-ra prof. Monica Grosu.

Ziua aniversară a continuat cu o agapă fraternă, iar seara, la 18,30 frații capucini s-au reunit din nou în jurul altarului, pentru o sfântă Liturghie de mulțumire.

Fr. Petre-Marian Ianoș, O.F.M. Cap

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.