Rugăciune pentru unitatea Bisericii la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești

Rugăciune pentru unitatea Bisericii la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești

Miercuri, 19 ianuarie 2022, la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești a avut loc o celebrare ecumenică. Acest moment de rugăciune face parte din lanțul rugăciunilor pentru unitatea creștinilor pe care ni le pune la dispoziție această săptămână de rugăciune pentru unitatea Bisericii. Cu această ocazie, numeroși credincioși, catolici și ortodocși deopotrivă, au dorit să ia parte la această celebrare alături de frații capucini și preoții din parohiile oneștene.

Momentul de rugăciune a fost prezidat de custodele fraților capucini, Leon Budău, și animată foarte frumos de cântecele tematice propuse de părintele Ciprian Vacaru împreună cu Surorile Clarise Misionare Franciscane și membri ai corului.

La cuvântul de învățătură, părintele Albert Goșman a făcut inițial referință la textele citite în cadrul celebrării. Profetul Ieremia denunță modul în care regii lui Israel își folosesc greșit puterea prin împărțirea și dispersarea poporului. Aceștia au fost păstori răi care au distrus națiunile și au condus poporul în exil. Dimpotrivă, Domnul promite un păstor-rege care „va domni cu înțelepciune, va face judecată  și dreptate în țară” și va aduna oile turmei sale. În centrul reflexiei a fost mesajul conținut de tema săptămânii de rugăciune „Am văzut steaua lui la răsărit şi am venit să-l adorăm” (Mt 2,2). Printr-o serie de exemple, părintele a ținut să dea un imbold credincioșilor în drumul spre unitate. Pe de o parte exemplul îngerului de la tejghea care vinde unui tânăr semințele binelui, reprezintă semnul semințelor unității care trebuie să încolțească în inimile noastre și să aducă roade. Pe de altă parte, exemplul goblenului, privit din două direcții opuse, oferă viziunea vieții privite cu ochii lui Dumnezeu (partea frontală a țesăturii) și viziunea omului care, de multe ori în viață, privește doar partea opusă. Nereușind să descopere lucrarea lui Dumnezeu (partea frumoasă a goblenului) în el și în aproapele său, omul seamănă discordie, neîncredere și dezbinare în biserică și în societate.

Un alt moment semnificativ al liturgiei a fost gestul împărţirii luminii lui Cristos.

O bucată de pânză de culoarea albastru-închis a fost atârnată pentru a evoca cerul nopții, pe care a fost așezată o stea mare. Credincioșii au fost invitați să se apropie de locul unde se află pânza albastră și să-și adauge pe pânză stelele de hârtie puse la dispoziția lor. O stea i-a condus pe magi la Cristos. Această stea indică îl indică pe Cristos, care ne-a fost descoperit și a cărui lumină strălucește asupra noastră. Asemenea magilor care au urmat steaua până la Betleem, credincioșii s-au adunat sub această stea, adăugând propriile stele pe cer, unind astfel propriile noastre daruri și rugăciuni pentru unitatea vizibilă a Bisericii. Pe măsură ce înaintăm către acest scop, viața noastră împreună să ofere o mărturie luminoasă care să-i determine pe alții să-l cunoască pe Cristos.

fr.  Albert Goșman OFMCap.

Album foto: Rugăciune pentru unitatea Bisericii la Sanctuarul „Fericitul Ieremia” din Onești

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.