Rodnicia unei misiuni

Rodnicia unei misiuni

Frumusețea credinței deseori atinge cote sublime, acest lucru fiind trăit din plin recent la Onești. La Sanctuarul Diecezan „Fericitul Ieremia”, în solemnitatea care cuprinde fiecare ungher al acestui loc de pelerinaj al creștinilor romano-catolici din întreaga țară și, adesea, și din străinătate, în ziua de 30 iunie 2013, au celebrat Prima lor Sfântă Liturghie pr. Daniel Cosmin Constantin, pr. Anton Tancău și pr. Irimia Bejan, după ce, cu o zi înainte, fuseseră hirotoniți preoți în catedrala romano-catolică „Sf. Fecioară Maria, Regină” din Iași.

Dincolo de ceremonialul trăit cu evlavie de cinstitorii Fericitului Ieremia, care umplu la fiecare sărbătoare părin prezența lor și prin profundele cântări acest sanctuar, a fost sărbătorit și părintele Ubaldo Oliviero, la împlinirea a 50 de ani de preoție. Noii preoți au fost îndemnați la statornicie și dăruire totală în noua lor misiune de către pr. custode Leon Budău. Acesta le-a adresat celor care au trăit primele clipe de bucurie ca slujitori ai altarelor și cuvintele unei mame sfinte, fericita Maria Beltrame Quattrocchi, adresate fiului ei, care se pregătea pentru sfânta proție: Pregătește-te în orice moment pentru acea zi divină și gândește-te că orice renunțare, orice renegare a eu-lui tău, face mai amplu, mai dureros și mai frumos Cenacolul unde tu vei celebra Paștele, care să dea roadele răscumpărării și ale iubirii, fie chiar cu prețul unei pătimiri și al unei răstigniri , deoarece călugărul și preotul trebuie să fie un alter Christus.

Militant pentru Cristos

Aniversarea a 50 de ani de preoție ai părintelul Ubaldo Oliviero, cetățean de onoare al municipiului Onești (din 2010), a fost și momentul în care, în privirile celor prezenți s-au derulat imagini cu acest venerabil preot italian „împământenit” pe meleagurile noastre. El a contribuit la crearea mai multor obiective religioase romano-catolice, dar și a unui centru spiritual pentru cinstirea Fericitului Ieremia. Oneștenii și-l amintesc pe părintele capucin Ubaldo Oliviero cum a venit la risipirea terorii roșii, comuniste, când se respira aerul libertății. Însoțit de alți doi frați întru credință (Vittorio Clemente și Mario Querini), a închiriat un întreg etaj al căminului de nefamiliști ce aparținea Tehnocinului, pe malul Cașinului, și a început lucrările de îmbunătățire, pentru amenajarea sălilor de clasă, a dormitoarelor, bucătăriei și sălii de mese a Seminarului Teologic. La 30 octombrie 1992, Episcopul Diecezei de Iași, Petru Gherghel, a inaugurat Seminarul Capucin, prin celebrarea unei sfinte liturghii, iar în toamna anului 2000, după strădaniile construirii propriilor clădiri, acest seminar s-a mutat în actualul său sediu, de pe Bd. Belvedere. Aici se află și Sanctuarul Diecezan, mănăstirea capucină, precum și Liceul Teologic „Fericitul Ieremia”.

Mai mult decât aceste ziduri, pr. Ubaldo a militat continuu pentru aducerea acasă a moaștelor Fericitului Ieremia, singurul român ridicat la cinstea altarelor (până la data apariției articolului), beatificat de Papa Ioan Paul al II-lea la 30 octombrie 1983. În 2008, după îndelungi demersuri, pr. Ubaldo Oliviero, care mărturisește cu o adână bucurie că toată viața lui s-a străduit să se comporte asemenea Valahului, a reușit să aducă la Onești, pentru veșnicie, moaștele Fericitului Ieremia, după ce le-a însoțit prin trei țări (Italia, Serbia și România).

La celebrarea a 50 de ani de Preoție (începută la 29 iunie 1963 la Sao Paulo – Brazilia), cu o cunună de gânduri frumoase i s-a adresat părintele custode, Leon Budău. El i-a mulțumit pentru tot ce a făcut pentru capucinii din Onești, pentru poporul român, căruia i-a dăruit mai bine de două decenii din viața sa, pentro eforturile ca memoria Fericitului Ieremia să rămână veșnic vie pe meleagurile Moldovei sale natale. Atmosfera a fost însuflețită de cântec, Corul Sanctuarului Diecezan dirijat de prof. Monica Grosu aducându-i prețuirea oneștenilor. Vizibil emoționat, pr. Ubaldo Oliviero s-a definit ca o jucărie în mâinile lui Dumnezeu, în slujirea sa preoțească fiind 11 ani în Brazilia și 22 de ani în România, la Onești. Cu emoțiile clipei ce a marcat trecerea a 50 de ani de activitate preoțească, el și-a exprimat încrederea că misiunea capucină va fi și în continuare rodnică în România.

Ion Moraru
Articol preluat din Săptămânalul „Onești Expres”,
(488) 9/23-29 iulie 2013

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.