Zile de har și de împlinire sufletească
la Sanctuarul „Fericitul Ieremia Valahul” din Onești
Zilele de 5, 6, 7 și 8 mai, zilele sărbătoririi patronului spiritual al Custodiei „Fericitul Ieremia” a Fraților Minori Capucini din România, au fost cu adevărat zile de reînnoire sufletească pentru frații capucini.
Reuniți la Onești în jurul moaștelor patronului lor, frații capucini, veniți din toate conventele, dar și de la Roma, în zilele de 5 și 6 mai, au meditat și discutat, sub îndrumarea fr. Ștefan Kožuh, Vicar general al Ordinului, ca și a fr. Valentino Parente, consilier al Ministrului Provincial al capucinilor napolitani, cu privire la chemarea lor în contextul „Anului Vieții Consacrate”, oprindu-se cu gândul mai ales la identitatea fratelui capucin, la formarea și la misiunea sa astăzi, în contextul „Noii re-evanghelizări” a Europei, atât de necesară bătrânului continent.
Tot în această perioadă au avut loc și „Zilele Liceului Teologic Fericitul Ieremia”, în care, în afara programului lor specific, elevii Liceului au avut ca oaspete de seamă pe Vicarul general, care le-a lăudat eforturile, i-a încurajat și le-a transmis salutul Ministrului general, fr. Mauro Jöhri.
Pregătirea liturgică a hramului, având ca temă „Fericitul Ieremia, model al vieții consacrate în România”, a început cu o novenă de rugăciune în cinstea patronului nostru spiritual, iar în cadrul acesteia, în zilele de 5, 6 și 7 mai, fr. Leon Budău, la S. Liturghie de seară, a predicat cinstitorilor Fericitului Ieremia despre virtuțile Curăției, Ascultării și Sărăciei, virtuți esențiale pentru orice persoană consacrată, ca și pentru toți ceilalți credincioși, întrucât suntem consacrați cu toții lui Dumnezeu prin apa sfântului Botez.
Sf. Liturghie a hramului a început la ora 10.30, celebrant principal fiind fr. Emilian Cătălin, Ministru provincial al fraților conventuali și președinte al Conferinței Superiorilor Majori din România, alături de care au concelebrat circa 60 de preoți, atât călugări cât și diecezani, dintre care sunt de amintit fr. Valentino Parente, consilier al Ministrului provincial al capucinilor din Napoli, Vicarul provincial al fraților conventuali din Padova, Ministrul provincial al Carmelitanilor din Roma, decanii de Bacău și de Trotuș, pr. Isidor Dâscă și pr. Toma Rediu. Înainte, dar și pe timpul Sfintei Jertfe, sacramentul spovezii pentru pelerini a fost asigurat de 5 frați capucini.
În cuvântul său de învățătură, fr. Emilian Cătălin a pus accentul pe „chemarea la sfințenie” a tuturor, persoane consacrate sau laici, conform poruncii lui Dumnezeu din Cartea Deuteronomului: „Fiți sfinți, căci Eu, Dumnezeul vostru, sunt sfânt!”, un îndemn atât de necesar și actual azi pentru noi toți.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, fr. Lucian Dumea, Custodele fraților capucini di România a mulțumit tuturor celor prezenți, în special grupurilor de pelerini veniți în număr mare de la mari depărtări, menționând în special pe cinstitorii Fericitului Ieremia din parohiile romașcane „Fericitul Ieremia” și „Isus, Bunul Păstor”, apoi pe cei din Pustiana, Bogata, pe terțiarii franciscani veniți în număr mare din parohiile Fărăoani, Valea Mare și Galbeni, ca și pe statornicii cinstitori ai sfântului nostru din parohiile Decanatului de Trotuș.
Aceste mulțumiri ale fraților ar fi fost incomplecte dacă nu ar fi fost adresate și corurilor Liceului, Sanctuarului și celor două parohii din Onești, „Sfinții Apostoli Petru și Paul” și „Sfânta Tereza”, reunite sub bagheta maestrului prof. Aristică Vaida, care, prin cântul lor, au adus prinos de laudă lui Dumnezeu și slujitorului său, Fericitul Ieremia.
Sfânta Liturghie solemnă a continuat apoi cu procesiunea împrejurul Sanctuarului, iar binecuvântarea finală a fost împărțită credincioșilor în fața Criptei unde odihnesc osemintele acestui „Sfânt pribeag român”, Fericitul Ieremia Valahul.
Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap