Centenarul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Nehoiu și administrarea Mirului
Duminică, 26 mai 2013, creștinii catolici din Nehoiu, împreună cu comunitatea fraților capucini din această parohie, au sărbătorit o sută de ani de la sfințirea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
La sărbătoare au fost prezenți PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, părintele decan, Cazimir Budău și alți preoți din împrejurimi, precum și câțiva frați capucini veniți de la Onești, Roman și Slobozia. În cadrul sfintei Liturghii, doi credincioși din parohie au primit sacramentul Mirului.
Istoria acestei biserici este strâns legată de venirea în zonă a unor familii catolice de italieni, nemți și polonezi, care lucrau la fabrica de cherestea. Pentru aceștia, arhiepiscopul Raymund Netzhammer a cumpărat un teren pe care s-a construit actuala biserică, sfințită în data de 23 mai 1913. Episcopul Anton Durcovici, pe atunci administrator parohial la Tulcea, a intenționat construirea unei case parohiale însă, din cauza izbucnirii Primului Război Mondial, acest plan nu a putut fi dus la îndeplinire.
În anul 1925 arhiepiscopul Alexandru Cisar l-a însărcinat pe pr. Edmond Barciovschi să administreze filiala Nehoiu, care număra pe atunci 40 de familii și 160 de suflete, fiind păstorită de parohul din Ploiești.
Pr. Petru Palek a oferit asistență spirituală credincioșilor din Nehoiu, introducând în anul 1941 devoțiunea către sfântul Anton de Padova. În anul 1977 actualul arhiepiscop de București, PS Ioan Robu, a slujit în această biserică.
Un merit deosebit în păstorirea credincioșilor din această comunitate l-a avut pr. Ioan Ciuraru, paroh de Buzău între anii 1977-1989. Din 1977, aici se celebra sfânta Liturghie o dată la două săptămâni, iar din 1986 în fiecare duminică. În urma daunelor provocate de cutremurul din 4 martie 1977, pr. Ioan Ciuraru, împreună cu credincioșii din localitate, au efectuat reparații capitale la biserică.
În anul 1997, pr. Pavel Butnariu, paroh de Buzău, a construit casa parohială. În anul 2000, prin decret episcopal, s-a înființat parohia Nehoiu, care a fost încredințată spre păstorire fraților capucini, avându-l ca paroh pe pr. Flavian Gondoș. Pe data de 13 august 2006, cu ocazia hramului bisericii, preasfințitul Cornel Damian a binecuvântat biserica renovată prin grija pr. Ciprian Mărtișcă.
În prezent parohia numără 35 de familii și 40 de credincioși.
Fie ca bunul Dumnezeu să reverse harurile sale asupra credincioșilor care au contribuit la zidirea și întreținerea acestui locaș de cult iar Sfânta Fecioară Maria să îi ocrotească pe toți fiii ei.
fr. Paul Daniel Coman, O.F.M. Cap.