A trecut mult timp de când tânărul Francisc din Assisi începea să-l descopere pe Dumnezeu, privind cerul înstelat și rătăcind pe colinele încărcate de măslini ale Umbriei. Au trecut veacuri de când acesta a auzit chemarea lui Dumnezeu în inima sa și a început să repare Biserica aflată în suferință
„Francisc, mergi și repară Biserica mea, care, cum vezi, merge spre ruină”.
A trecut timpul, și totuși, Sfântul Francisc din Assisi trăiește și astăzi în lumea întreagă. Trăiește în oamenii care au decis să îi urmeze exemplul și să îi continue lucrarea. Trăiește în creația minunată alături de care cântă imnul de laudă către Dumnezeu. Spiritul său e viu în cei care au învățat de la el să fie umili, săraci și mereu aflați în slujirea aproapelui.
În cea mai pură simplitate, Francisc trăiește în multe gânduri și în multe inimi.
„Lăudat fii, Doamne, cu toate creațiile Tale și mai ales cu domnul frate Soare, prin care Tu ne dai ziua, lumina. El este frumos, strălucind cu mare slavă și tot el Te întruchipează pe tine, Preaînalte”.
Locul în care, alături de multe alte persoane, l-am întâlnit pentru prima oara pe Sfântul Francisc, e un loc care îi poartă numele și care se află într-un micuț oraș din nordul României, la Sighetu Marmației. E un loc simplu, dar încărcat de trăiri, de iubire, de viață: Oratoriul Sfântul Francisc.
Se întelege, așadar, că sărbătoarea Sfântului Francisc din Assisi este un moment mult așteptat de către noi toți. Este un moment de bucurie și de recunoștință pentru tot binele pe care Dumnezeu ni l-a dăruit prin acest mare sfânt
„Nimeni nu mă învăța ceea ce trebuia să fac; dar însuși Cel Preaînalt mi-a revelat că trebuie să trăiesc conform sfintei evanghelii”.
Anul acesta am sărbătorit Hramul Oratoriului Sfântul Francisc sâmbătă, 6 octombrie. Totul s-a desfășurat în curtea oratoriului, unde, de-a lungul anilor, mulți copii au descoperit bucuria jocului și a prieteniei, unde mulți tineri au învățat să trăiască în fraternitate și comuniune, unde multe persoane au descoperit iubirea lui Dumnezeu în lucrurile și gesturile cele mai mici.
„Și fiecare să-l iubească și să-l hrănească pe fratele său așa cum mama iubește și își hrănește propriul fiu”.
În acest loc pe cât de simplu, pe atât de plin de semnificații, am participat asemenea unei mari familii la Sfânta Liturghie. Au fost prezenți mulți prieteni ai oratoriului și ai Sfântului Francisc: grupul Speranța, care împreună cu Pr. Mihail Vacaru, Pr. Anton Tancău, Fr. Anton Hodea, este sufletul oratoriului; preoți din oraș, din împrejurimi sau veniți de departe; corul “Cristos Rege” care a animat Liturghia; surori din diferite congregații; membrii ai Ordinului Franciscan Terțiar; și bineînțeles, toate celelalte persoane, fiecare prețioasă în ochii lui Dumnezeu.
Cuvinte pline de răsunet au fost rostite de către Pr. Leon Budău în cadrul omiliei. Trecând prin evenimentele importante din viața Sfântului Francisc, prin pașii convertirii lente a acestuia, ne-a îndemnat să-i urmăm exemplul.
„Până acum te-am numit pe tine tatăl meu pe pământ; de acum încolo pot să spun cu siguranță: Tatăl nostru care ești în ceruri, pentru că în El mi-am pus toată comoara mea și mi-am așezat toată încrederea mea și speranța mea”.
Sărbatoarea s-a încheiat cu bucuria de a sta împreună în comuniune și în prezența lui Dumnezeu, printr-o agapă frățească pregătită cu mult drag.
Prezența fraților Minori Capucini în mijlocul comunității noastre este un mare dar din partea lui Dumnezeu. Activitățile pe care le desfășoară, precum și exemplul lor de trăire, sunt semne vii ale unei Biserici aflate aproape de om și în slujirea acestuia.
„Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale”.
Exemplul Sfântului Francisc să ne lumineze gândurile, să aprindă în noi dorința de a trăi în pace cu frații noștri și de a-l sluji pe Dumnezeu cu umilință; să însuflețească faptele noastre de iubire față de cei aflați în nevoie și să ne rămână în inimi ca un semn de trăire autentică a Cuvântului lui Dumnezeu.
„Preaînalte și gloriosule Dumnezeu, luminează întunericul inimii mele, dăruiește-mi credință dreaptă, speranță convinsă, iubire perfectă, înțelepciune și cunoaștere, Doamne, ca să îndeplinesc sfânta poruncă a ta. Amin”.
Pace și bine,
Liana Sas
Album foto: Hramul Oratoriului „Sfântul Francisc” din Sighetu Marmației