Onești: Împlinirea unui vis. Pelerinaj cu „reliquia insignis” a fericitului Ieremia Valahul

 Visul de a avea „și noi un sfânt al nostru”, după cum citim în prima aprobare a cultului „venerabilului Ieremia Românul” (Oradea, 1926), s-a născut în sufletele românilor încă de la descoperirea existenței unei astfel de persoane în istoria poporului român. Acest vis a prins consistență atunci când a fost descoperit mormântul acestui eminent fiu al Moldovei și, mai ales, după ridicarea sa la cinstea altarelor de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea, în ziua de 30 octombrie 1983.

Întrucât condițiile istorice nu permiteau atunci aducerea în țară a moaștelor sale, acestea au rămas în custodia fraților capucini de la Napoli, în conventul „Neprihănita Zămislire” de la Piedigrotta-Napoli, până când repatrierea lor a fost posibilă în anul 2008, datorită strădaniilor pr. Ubaldo Oliviero și rugăciunilor înălțate Tatălui ceresc de cinstitorii săi.

După cum este regula în astfel de ocazii, înainte de translocarea moaștelor s-a făcut o altă recunoaștere canonică a lor de către cei în drept (aprilie 2008, în conventul din Napoli-Piedigrotta), moment în care s-a extras și „reliquia insignis” cu care se va reface în acest an jubiliar 2018 traseul din anul 2008, după cum mărturisește pr. Ubaldo: „Această relicvă a fost luată din osemintele fericitului Ieremia înainte de a fi așezate în interiorul statuii care se află în cripta Sanctuarului din Onești și este o parte din piciorul stâng: diafiza femurului și rămășița din apropierea epifizei (a genunchiului)”. Această extragere a unei părți importante din moaștele fericitului a fost luată și în urma deciziei ca urna cu moaștele să rămână depusă în sanctuarul din Onești, iar în ocazii deosebite, așa cum este și acest pelerinaj jubiliar, să fie expusă venerației această relicvă însemnată, păstrată și ea tot la sanctuarul din Onești.

„Pelerinajul întoarcerii acasă” a început la Napoli-Piedigrotta în ziua hramului (8 mai 2008) printr-o sfântă Liturghie solemnă, după care a urmat refacerea (în sens invers) a traseului care l-a condus pe concetățeanul nostru spre Italia și spre sfințenie: conventele din Pozzuoli, S. Eframo Vecchio, Avellino, Bari, Dubrovnik – Raguza (Croația), apoi intrarea în România și popas la Timișoara, în Biserica Salvatorienilor (13 mai 2008). După Timișoara, urna cu moaștele a urmat un traseu fixat de comisia diecezană de repatriere a moaștelor, instituită prin decret episcopal de către păstorul diecezei, PS Petru Gherghel (v. ercis.ro, bibliotecă/documente, unde este posibil de urmărit și traseul moaștelor pe teritoriul României, la secțiunea specială – Fericitul Ieremia).

Ca urmare a unor repetate cereri ale credincioșilor din zone mai îndepărtate ale diecezei, pr. Ubaldo Oliviero a supus atenției episcopului diecezan inițiativa refacerii pelerinajului de acum zece ani, iar păstorul nostru a aprobat această inițiativă a fraților capucini. În urma contactelor pr. Ubaldo cu păstorii parohiilor interesate, s-a stabilit programul pelerinajului jubiliar, cu principalul scop de a da posibilitatea și altor credincioși de a beneficia de mijlocirea primului român ridicat la cinstea altarelor. Alte eventuale cereri pot fi adresate pr. Ubaldo, responsabilul pelerinajului și promotorul devoțiunii față de fericitul Ieremia din partea fraților capucini (tel. 0751/694779).

*

Rugăciune
Atotputernice, veșnice Dumnezeule, stăpânul întregului univers, izvorul harului și al sfințeniei, revarsă binecuvântarea ta asupra poporului nostru și ridică în rândul sfinților tăi pe slujitorul tău, fericitul Ieremia.
El să ne întărească în adevărata credință, să ne umple de iubire generoasă și să ne facă vrednici să te cunoaștem și să te iubim pe tine, împreună cu Fiul Tău, Domnul nostru Isus Cristos și cu Duhul Sfânt, în toți vecii vecilor.
Amin.

*

La 10 ani de la întoarcerea fericitului Ieremia în România, a fost stabilit următorul program de pelerinaj cu osemintele relicvei însemnate a fericitului, în perioada 17-27 mai 2018.

17 mai: Valea Mică

18 mai: Bacău „Fericitul Ieremia”

19-20 mai: Bacău „Sfântul Nicolae”

20 mai: Roman „Fericitul Ieremia”

21 mai: Iași „Adormirea Maicii Domnului”

22 mai: Tomești

23 mai: Piatra Neamț „Sfântul Iosif Muncitorul”

24 mai: Suceava

25 mai: Roman „Isus, Bunul Păstor”

26 mai: Oituz

27 mai: Onești, sanctuar, ora 9.30 – Încheierea pelerinajului

Celebrările vor avea loc după-amiaza, după programul fiecărei parohii.

Eventuale alte localități în care să ajungă relicva fericitului pot fi stabilite cu pr. Ubaldo, dar numai în afara programului deja stabilit, deci, după 27 mai.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.