Sanctuarul Oneşti: La 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul
Anul acesta, la 30 octombrie, s-au împlinit 40 de ani de la declararea ca fericit a fratelui Ieremia Valahul. În ziua beatificării, Papa Ioan Paul al II-lea, indicând în noul fericit un exemplu de creştin care s-a lăsat învăţat de Biserica pe care a iubit-o şi urmat-o cu mare docilitate, se adresa românilor cu aceste cuvinte: „Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că aţi cerut să fie aşezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi aţi descoperit mesajul său şi v-aţi unit în jurul persoanei lui, care sintetizează şi exprimă tradiţia voastră creştină şi aspiraţiile voastre, istoria voastră bimilenară, aşa de bogată, cu atâtea valori de credinţă… El, care în viaţa sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală şi cea adoptivă, să contribuie, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între naţiuni şi la unitatea creştinilor”.
Fraţii capucini din România au sărbătorit la Oneşti printr-o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, împlinirea a 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul, luni, 30 octombrie 2023, unde au concelebrat circa 35 de preoţi, fiind prezenţi numeroşi cinstitori ai fericitului valah. Sărbătoarea a fost pregătită de o novenă şi un triduum solemn. Predicile din timpul triduum-ului au fost ţinute de pr. Vicenţiu Bejan, OFMCap., având ca temă: „Fericitul Ieremia, fiu credincios al Sfintei Biserici”, acesta inspirându-se din invocaţiile cuprinse în Litania Fericitului Ieremia.
După salutul PS Iosif Păuleţ, pr. Leon Budău, custodele Fraţilor Minori Capucini din România, a adresat un cuvânt de bun-venit atât celor aflaţi în sanctuar, cât şi celor care au participat la Sfânta Liturghie prin intermediul postului de radio ERCIS FM şi al televiziunii Angelus TV, dar şi prin mijloacele de comunicare online, arătând cum a fost păstrată făclia aprinsă: „Prin cunoaşterea vieţii Fericitului Ieremia, a imaginii lui; prin răspândirea devoţiunii faţă de el şi prin primirea relicvelor sale, iar mai apoi prin alegerea lui ca patron spiritual al unor biserici şi al operelor de caritate. În aceşti ani, rodnicia vieţii fratelui român a însufleţit inimile noastre şi ne-a inspirat să ne apropiem de Domnul… Prezenţa noastră, a fraţilor capucini, la Oneşti, se datorează bunului Dumnezeu prin mijlocirea Fericitului Ieremia şi a unor oameni ai lui Dumnezeu, care au făcut posibilă această prezenţă: PS Petru Gherghel, pr. Eduard Sechel, pr. Mario Querini, pr. Vittorio Clemente, pr. Ubaldo Oliviero şi alte persoane implicate în acest sfânt demers. Le mulţumim şi îi amintim în rugăciunile noastre pe toţi, atât pe cei vii, cât şi pe cei care nu mai sunt printre noi”.
În cuvântul său de învăţătură, PS Iosif Păuleţ a insistat asupra trăsăturilor biografice şi sufleteşti ale Fericitului Ieremia, trăsături care l-au caracterizat, format şi întărit ca om, ca frate, ca sfânt. PS Iosif a scos în evidenţă, de asemenea, că aceste trăsături caracteristice i-au fost sădite în suflet de către familia sa: importanţa rugăciunii în viaţa omului, umilinţa, simplitatea, iubirea sinceră faţă de aproapele, care apoi se întorc la noi aşa cum o face ecoul.
La finalul Sfintei Liturghii, rectorul sanctuarului, pr. Lucian-Iosif Dumea, a adus mulţumiri PS Iosif Păuleţ, preoţilor care au concelebrat, corului, echipei ERCIS FM, postului Angelus TV şi tuturor credincioşilor şi pelerinilor veniţi din Oneşti şi din alte localităţi.
Această sărbătoare aniversară s-a terminat cu Liturghia de mulţumire celebrată în seara aceleiaşi zile de părintele Albert Iştoc împreună cu confraţii custodiei.
Îi mulţumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile şi harurile revărsate asupra custodiei fraţilor capucini şi a Diecezei de Iaşi prin mijlocirea Fericitului Ieremia.
Pace şi bine!
fr. Flavian Faraoanu, OFMCap.
Album foto: Sanctuarul Oneşti: La 40 de ani de la beatificarea Fericitului Ieremia Valahul
Transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii aniversare
* * *
ERCIS FM: Ediţie specială înainte de Sfânta Liturghie
* * *
Fericitul Ieremia Valahul şi începuturile Fraţilor Capucini în România