Duminica a XIX-a de peste an

   
Sensurile Scripturii în Evangheliile duminicale:

Littera gesta docet:

litera ne învață faptele;

Quid credas allegoria:
alegoria, ce trebuie să credem;

Moralis quid agas:
morala, ce trebuie să facem;

Quo tendas anagogia:
anagogia ne arată scopul.
 
   
Litera:  

(Matei 14,22-33): după ce a înfăptuit minunea înmulțirii pâinilor și a peștilor, Isus îi îndeamnă pe ucenicii săi să plece cu barca fără el, urmând să se întâlnească pe celălalt țărm. Însă, după ce a salutat mulțimea, Isus urcă pe munte singur ca să se roage până la lăsarea serii. De fapt, abia "la lăsarea serii" Isus se apropie de barcă, la o mare distanță de țărm, mergând pe apă. Probabil era lună plină, pentru că ucenicii au văzut umbra cuiva mergând pe ape și au crezut că este o stafie. Însă au auzit vocea lui Isus care zicea: "Aveți încredere, eu sunt, nu vă temeți". Vântul puternic făcea și el vâslitul tot mai greu, iar apele erau agitate. Petru, care atunci când este cuprins de frică sau entuziasm vorbește fără să știe ceea ce zice, în ciuda coșmarului "stafiei", în ciuda vântului puternic și a mării agitate, i-a spus lui Isus: "Doamne, dacă ești tu, poruncește-mi să vin la tine pe apă". Isus i-a zis: "Vino", iar Petru a coborât din barcă și a început să meargă pe apă, însă frica îl învinge și începe să se scufunde, și strigă la Isus: "Doamne, salvează-mă!" Isus îl prinde de mână și îl mustră pentru puțina credință care l-a făcut să aibă dubii și să se scufunde. După ce au urcat amândoi în barcă, vântul s-a potolit, în timp ce discipolii se prosternă înaintea lui Isus zicând: "Cu adevărat tu ești Fiul lui Dumnezeu!"

 
   
Alegoria:  
Apostolii văd minunile și se prosternă în fața lui Isus zicând: "Cu adevărat tu ești Fiul lui Dumnezeu". Dar oare Isus este Fiul lui Dumnezeu pentru că înfăptuiește minuni?Noi trebuie să credem pentru că el a spus-o cu gura lui, și acest lucru a fost confirmat de către Tatăl la Iordan și pe Tabor. Minunile sunt o confirmare. Chiar și fără minuni, Isus ar fi fost Fiul lui Dumnezeu și trebuia să se dea crezare cuvintelor sale. Minunile sunt alegorii, care ne conduc să reflectăm asupra a ceea ce Isus spune despre sine însuși: despre divinitatea sa, despre puterea sa, despre iubirea sa universală. Relatarea din această duminică apare ca o alegorie a vieții umane, care este ca o traversare nocturnă a unei mări agitate, ca o dorință puternică de a ajunge pe celălalt țărm, unde Isus ne-a promis că ne vom întâlni. Și îl vom găsi! Însă, între timp, el călătorește cu noi în atâtea forme: aparițiile lui Isus, ale Mariei și ale sfinților; numeroasele lor minuni înfăptuite în acești 2000 de ani... Dar mai ales minunea minunilor - mântuirea pe care Isus o dăruiește Bisericii sale, care riscă deseori să se scufunde, însă puterile potrivnice nu vor reuși niciodată! - Cât despre cererea lui Petru de a merge către Isus pe apă, aceasta pare foarte ciudată, pentru că era un lucru inutil și periculos iar Petru era un "om cu puțină credință". Un altul ar fi spus: "Dacă ești tu, urcă imediat în barcă". Dar și aceasa este o alegorie a pericolelor la care se expun în mod inutil oamenii Bisericii, din care numai Cristos îi poate elibera! Să ne gândim la atâția oameni din Biserică ce pretind să vâslească în ape necunoscute, de exemplu atunci când fac politică în loc să predice evanghelia...  
   
Morala:  
Morala ne spune ce trebuie să facem după ce am citit un pasaj evanghelic. Astăzi, datoria noastră este de a-i repeta lui Isus: "Cu adevărat tu ești Fiul lui Dumnezeu!".
   
Anagogia:  
Anagogie este acțiunea lui Isus care "îl ridică" pe Petru în momentul în care este gata să se scufunde. Anagogie este urcarea din nou în barcă după ce am riscat să ne rătăcim în noaptea păcatelor. Anagogie este să tindem să ajungem la ultimul țărm, în ciuda furtunilor vieții, siguri fiind că Isus este mereu cu noi și că îl vom reîntâlni în liniștea cerului!  
   
Fr. Fiorenzo Mastroianni, O.F.M. Cap.   
 
***  
 

ORDINUL FRAȚILOR MINORI CAPUCINI - CUSTODIA "FERICITUL IEREMIA"
Adresa: B-dul Belvedere 7, cod 601091, mun. Onești, jud. Bacău
Telefon 0234 32 11 00 | Fax 0234 31 50 39